ES uzbrūk tirdzniecībai tīmeklī: no patērētājiem "nokāsīs" 7 miljardus eiro

© Got CreditБанковская карта на клавиатуре
Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reklāmas sauklis "Viegli nopirkt, viegli atgriezt" jau pārvērties par ņirgāšanos. No 1. jūlija situācija interneta tirdzniecībā būs vēl sarežģītāka: ES apliks ar PVN visus sūtījumus.

RĪGA, 6. marts — Sputnik, Zinaida Juškeviča. Eiropas Savienība nolēmusi pielikt punktu nodokļu brīvībai interneta tirdzniecībā: no 2021. gada 1. janvāra pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiek piemērots komerciālajiem sūtījumiem no trešajām valstīm no summas 22 eiro apmērā, bet no 1. jūlija visi sūtījumi tiks aplikti ar PVN. Ar tādu metodi Eiropas Komisija plāno saņemt vēl 7 miljardus eiro, tomēr nav saprotams, kā ar jaunajiem noteikumiem tiks galā pasta dienesti, pārvadātāji, un – pats galvenais – lielās interneta tirdzniecības platformas. Eksperti prognozē kolapsu sūtījumu jomā.

Банковская карта - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2020
Interneta pirkumu epidēmija: ko iedzīvotāji visbiežāk pērk tīmeklī

Latvijas muitas sistēma patlaban apstrādā 1,5 miljonus deklarāciju gadā. 2020. gadā Latvijas pasts pārvadājis 10 miljonus sūtījumu, sistēma "Omniva" – 3 miljonus, neskaitot mazos spēles dalībniekus, piemēram, DPD, kam tāpat parādījušies savi pakomāti. Tātad var prognozēt, ka muitas sistēmā klāt nāks vēl vismaz 13 miljoni deklarāciju, bet tā no janvāra jau sākusi manāmi bremzēt. Muitas "elektronisko smadzeņu" rekonstrukcijai valdība atvēlēja 1,2 miljonus eiro. Naudu apguva, problēma palika. Menedžmenta ābece saka: nereāli ir viena gada laikā palielināt desmitkārt jebkādas preču plūsmas apmērus.

Būtu loģiski, ja EK, piespiežot dalībvalstis aplikt tirdzniecību internetā ar nodokļiem, ierosināt kaut kādu vienotu risinājumu, vienotu programmatūru. Nekā nebija. Valstu muitas sistēmas vēl joprojām strādā autonomi. Brokerim no Latvijas ir jāpatērē gads vai pusotra, lai "pierakstītos" Lietuvā vai Polijā. Tagad audzis pieprasījums "pierakstam" Lielbritānijā. Brokeru atbalsta pieprasījumi nāk klāt katru dienu, jo briti burtiski slīkst importa noformēšanā ar ES.

Ar importu uz Apvienoto Karalisti ir vienkāršāk: ieved preci saskaņā ar deklarāciju un pusgada laikā samaksā nodokli. Nodokļu administrācija ir viena, kontrolēt var vienkārši. Bet ES ir 27 muitas administrācijas, 27 budžeti, un katram gribas savu. Ja PVN tiks nomaksāts, ievedot preci vienā no valstīm, bet pēc tam prece brīvi cirkulēs ES, plūsma augs uz valstīm ar zemāku nodokļa likmi. Radīsies objektīva nosliece, tai var pievienoties subjektīvie faktori, kā Latvijas un Igaunijas "alkohola karā".

Почта Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2019
Jāpasteidzas: tiks ieviests jauns nodoklis pasta sūtījumiem

ES iesaka lielajām tīmekļa tirdzniecības platformām (Amazon, Aliexpress, Ebay) reģistrēties Eiropas muitas sistēmā OSS, lai, noformējot pirkumu, tiktu automātiski aprēķināti nodokļi un nodevas valstij, kurā dzīvo pircējs, bet nodokļu dienesti saņemtu savu honorāru ik mēnesi un centralizēti automātiska pārrēķina ceļā. Taču pagaidām nav izdomāti instrumenti, ar ko piespiest pie sienas spēlētājus no Ķīnas, tātad viņi visiem spēkiem centīsies izvairīties no liekām raizēm.

Tas galu galā sāpīgi skars pircējus. Jau tagad reklāmas sauklis "Viegli nopirkt, viegli atgriezt" ir pārvērties par ņirgāšanos, vismaz Latvijā. Ja esi internetā pasūtījis vairākas preces ar piegādi pakomātā, atgriezt tās nāksies ar Latvijas pasta starpniecību. Tātad pašreizējo ierobežojumu apstākļos būs vismaz divas stundas jāstāv rindā uz ielas, piedevām vēl jāsamaksā vairāki desmiti eiro, lai nosūtītu atpakaļ preci, ko "viegli atgriezt".

"Ar piegādātājiem no Eiropas atgriešana vēl notiek vairāk vai mazāk gludi, bet gadījumi, kad, atgriežot preces uz Ķīnu, aizvien biežāk gadās, ka atgrieztās mantas ir aizgājušas, bet naudu par tām pircējs nav saņēmis, - stāsta loģistikas speciālists Dmitrijs Trunovs. – Individuālais patērētājs tādā konfliktā diezin vai spēs sevi aizstāvēt, taču visas sistēmas viņa tiesību aizsardzībai valsts līmenī "attālināti" nestrādā."

Почтовое отделение - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sūtījumu vērtēja pēc saviem ieskatiem: kā Latvijas Pasts no sirmgalves 72 eiro pieprasīja

"Cilvēki ir pieraduši pie servisa, un neviens negribēs aizpildīt deklarācijas individuāli, saņemot sūtījumus, kas no 1. jūlija būs pilnībā aplikti ar nodokļiem. Loģiski būtu piedāvāt patērētājam iepirkties tāpat kā agrāk, ar "vienu klikšķi", pievienojot cenai PVN un nepieciešamās nodevas, apmaksājot pirkumu internetā, - uzskata Trunovs. – Taču pagaidām interneta platformas nevēlas uzņemties šīs raizes. Tās visas cenšas atrisināt problēmu ar savām metodēm. Piemēram, tiek apspriesta iespēja maksu par pārsūtīšanu un nodokļus uzlikt pārvadātājiem. Taču patērētājs Rietumos piekritīs piemaksāt 10, 15, 20 eiro, saņemot preci, bet Austrumeiropā sāksies atteikumu vilnis."

"Vienota risinājuma visām valstīm nav, tāpēc iespējams, ka Eiropas Komisija vērsīsies ar spiedienu pret interneta tirgotājiem, lai tie obligāti pieslēgtos OSS un uzņemtos nodokļu iekasēšanu no patērētājiem. Taču šim nolūkam vajadzīgs Eiropas Parlamenta lēmums likumdošanas līmenī, bet mēs redzam, ar kādu kavēšanos eirobirokrāti virza uz priekšu lēmumus," secināja eksperts.

Ziņu lente
0