No 2021. gada Latvijā samazināsies sociālās iemaksas: jauni noteikumi

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasМонеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро
Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumdošanas grozījumi paredz, ka sociālo iemaksu apjoms tiks samazināts no tagadējiem 35,09% līdz 34,09% – par 0,5 procentpunktu darba devējiem un darbiniekiem.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" grozījumus, kas paredz samazināt sociālās iemaksas par vienu procentpunktu, kā arī nosaka minimālās iemaksas personām, kuru alga nesasniedz minimumu, arī pašnodarbinātajiem.

Женщина с пустым кошельком - Sputnik Latvija
Saņēmi 100 eiro – valstij atdod 170: jaunais sociālo iemaksu modelis nesīs haosu

No 2021. gada 1. janvāra sociālo iemaksu apjoms tiks samazināts no tagadējiem 35,09% līdz 34,09% – par 0,5 procentpunktu darba devējiem un darbiniekiem. Tagad sociālo iemaksu likme darba devējam sastādīs 23,59%, darbiniekam – 10,5%.

Grozījumi paredz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu minimālā apjoma ieviešanu no nākamā gada triju minimālo algu apmērā par ceturksni. Plānots, ka minimālā alga no 2021. gada sastādīs 500 eiro. Sociālo iemaksu minimālais izmērs sastādīs 170 eiro mēnesī vispārējā kārtībā apdrošinātiem darbiniekiem.

Minimālais sociālais nodoklis par ceturksni būs jāmaksā no trim minimālajām algām. Ja cilvēks strādā vairākās darba vietās vai paralēli strādā gan kā pašnodarbinātā persona, gan kā algots darbinieks, deklarētais ienākums tiks summēts. Ja tas nesasniedz trīs minimālās algas ceturksnī, starpību starp nomaksāto sociālo nodokli un minimālo nodokli segs darba devējs uz paša līdzekļu rēķina.

Ja cilvēks strādā vairākās darba vietās, darba devējiem būs jāmaksā obligātās minimālās sociālās iemaksas proporcionāli tam, cik daudz un par kādu atalgojumu cilvēks strādā katra darba devēja labā.

No 2021. gada jūlija pašnodarbināto personu pensiju apdrošināšanas iemaksu likme noteikta 10% apmērā no ienākuma tagadējo 5% vietā. Pašnodarbinātajām personām, kuru ikmēneša ienākums nesasniedz minimālo algu, obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai sastādīs 10% no minimālās algas.

Пикет малых предпринимателей против отмены налога с микропредприятий - Sputnik Latvija
Mikrouzņēmumiem nav izredžu: Saeima atbalstījusi nodokļu celšanu

Tāpat no 1. jūlija mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji būs apdrošināti kā pašnodarbinātās personas, bet mikrouzņēmumu darbinieki – vispārējā kārtībā.

Grozījumi iezīmē personu grupu, uz kurām netiek attiecinātas sociālās apdrošināšanas minimālās obligātās iemaksas. Pie tās pieder pensijas vecumu sasniegušie vai vecuma pensiju saņēmēji, I un II grupas invalīdi, cilvēki ar bērniem vecumā līdz 3 gadiem vai bērniem-invalīdiem, sociālo uzņēmumu darbinieki vai asistenta pakalpojumu sniedzēji.

Minimālās iemaksas nebūs jāmaksā par sezonas lauksaimniecības darbiniekiem un ārvalstu darba devēja darbiniekiem.

Ja pašnodarbinātā persona prognozē, ka viņa ieņēmumi nesasniegs obligāto sociālo iemaksu minimālo objektu, 2021. gada otrajā pusgadā viņš varēs maksāt nodokli no faktiskā ienākuma. Šajā gadījumā pašnodarbinātajai personai būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā plānojamā ienākuma apstiprinājums par ceturksni.

Ziņu lente
0