Piecu bērnu māmiņa: nodokļu reforma mani izsviež no darba tirgus

© AFP 2023 / MARCO LONGARIЖенщина с пустым кошельком
Женщина с пустым кошельком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu reformas sekas valsts ekonomikā un cilvēku dzīvē būs daudz smagākas nekā koronavīrusam, uzskata pašnodarbināta sieviete no Daugavpils novada: viņa jūt, ka par vēlmi turpināt strādāt viņa tiks sodīta.

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Gaidāmā nodokļu reforma smagi skars pašnodarbinātos, īpaši tos, kuri nopelna nedaudz. Piecu bērnu mamma, pašnodarbinātā Ilze Mežniece pēc konsultācijas ar Finanšu ministriju par gaidāmās nodokļu reformas ietekmi uz viņas ienākumiem saprata, ka par viņas vēlmi turpināt strādāt viņa tiks sodīta, raksta Neatkarīgā.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Mikrouzņēmumu režīma reorganizācija atstās bez darba desmitiem tūkstošiem iedzīvotāju

Viņa stāsta, ka pārcēlusies no Rīgas uz Daugavpils novadu, lai dzīvotu tuvāk dabai, pašiem audzētu pārtiku. Piecu bērnu audzināšanu viņa uzskata par galveno dzīvē, un viņai ir svarīgi pēc iespējas vairāk pavadīt laiku ar bērniem, nevis pazust darbā. Viņa vada pašvaldības folkloras ansambli un par to saņem 140 eiro – uz papīra. Toties darbs viņai sagādā prieku. Tomēr koronavīrusa dēļ pašdarbības kolektīvu darbs nopietni ierobežots.

Ilze ir pašnodarbinātā – palīdz rakstīt projektus un sniedz konsultācijas. Tas nes nelielus un neregulārus ienākumus – vienu mēnesi var nopelnīt 200-300 eiro, citu mēnesi - neko.

"Rīdziniekiem mani ienākumu cipari liksies nereāli smieklīgi, bet lauku iedzīvotāji gluži labi sapratīs, ka nav te laukos to naudīgo darba vietu. Tomēr nelieli ienākumi var būt pamatprasības apmierinoši, jo daļa no pilsētniekiem tipiskajiem izdevumiem neeksistē. Lai nodrošinātu komfortu ‒ mājokli, siltumu, ūdeni, lielu daļu pārtikas ‒ no lauku iedzīvotāja tiek prasīts laiks un fizisks darbs, bet ne lieli naudas ieguldījumi," skaidroja lauciniece.

Viņa uzsvēra, ka nesūdzas par dzīvi – ienākums ir neliels, tomēr ar to pietiek, un pats galvenais – tā ir viņas izvēle.

Tomēr nākamgad iecerētās nodokļu sistēmas pārmaiņas padara situāciju satraucošāku un neprognozejāmāku.

"Man sāk izskatīties, ka nodokļu reforma atstās vēl dziļākas pēdas ekonomikā un vairāk salauztu cilvēku nekā Covid-19," konstatēja Ilze.

Ļoti sarežģīta ir situācija pašvaldībās, kuru ienākumi saruks. Šobrīd tās histēriski meklē iespējas, kā samazināt izdevumus, konsolidēt štata vietas. Tiem, kuri šobrīd strādā uz pusslodzi mazajās lauku pašvaldībās, visticamāk, draud atlaišana.

Ilze norāda, ka pēc reformas viņu varēs labākajā gadījumā noalgot uz diviem mēnešiem gadā, piemēram, vienu mēnesi pirms Lieldienām un vienu - pirms Ziemassvētkiem. Tomēr tādā režīmā uzturēt ansambli neizdosies.

Служба государственных доходов Латвии - Sputnik Latvija
Nākamā gada nodokļu izmaiņas: ne par labu nabadzīgajiem

"Saprotu arī pašvaldības, jo naudas tām būs tik, cik būs. Turklāt jārēķinās, ka nodokļu reformas rezultātā palielināsies sociālais slogs. Daudzi paliks bez algota darba vai arī nespēs turpināt strādāt kā pašnodarbinātie. Visas šis problēmas gulsies uz pašvaldības pleciem," viņa uzsvēra.

Viņa norādīja: šajā pašvaldībā ir veltas visas Finanšu ministrijas cerības uz to, ka daudzi varēs sameklēt apmaksāto darbu.

"Ja tiešām plānotās nodokļu izmaiņas stāsies spēkā, es nezinu, ar ko tas beigsies. Arī man ir smagas pārdomas par to, ko darīt tālāk. Proti, pēc pašreiz iecerētās nodokļu reformas sanāk, ka pašnodarbinātai personai ar nelieliem ienākumiem, tas ir tādai kā man, katru mēnesi sociālajā nodoklī būs jāsamaksā 50 eiro neatkarīgi no tā, ir bijuši ienākumi vai ne. Redzot, kā tiek ieviesta nodokļu reforma, kuras rezultātā cilvēkiem paliks daudz mazāk naudas, mani māc bažas, ka mani pašnodarbinātā ienākumi varētu sarukt. Savukārt pašvaldībai es būšu kļuvusi ārkārtīgi neizdevīga, jo manam darba dēvējam par mani nodokļos būs jāsamaksā 3,14 reizes vairāk!

Valsts ar finansiālām represijām gatavojas mani izmest no darba tirgus. Kas man un citiem man līdzīgiem atliek šādā situācijā? Nestrādāt vispār, pāriet ēnu ekonomikā, reģistrēt saimniecisko darbību kaimiņvalstī?

Neviena no šīm iespējām mani nevilina, un dažas pat pilnībā nav pieņemamas. Tomēr pieņemu, ka būs cilvēki, kas, situācijas spiesti, kādu no tām izvēlēsies.

Sāpīga un nesaprotama ir valsts vēlme mazus ienākumus gūstošajiem atņemt arī to pašu mazumiņu," stāstīja Ilze.

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
"Pasakas par balto vērsīti": Zaiceva parādīja jauno nodokļu aprēķinus

Viņa uzsvēra, ka patiesībā vairs nebūs neviena nodokļu režīma, kas būtu piemērots tādiem, kuru ienākumi ir nelieli un neregulāri. Mikrouzņēmumu nodokļa un autoratlīdzību nodokļu režīmu grasās nākotnē likvidēt vispār, savukārt pašnodarbinātos ielikt vispārējā nodokļu režīmā.

"Es tieku smagi sodīta, ka esmu izvēlējusies dzīvi laukos, tālāk no civilizācijas, ka vēlos bērniem dot iespēju augt tīrā vidē, ka daudzas dzīvei nepieciešamās lietas sagādājam paši ar savu darbu, ka varu būt noderīga citiem un, galvenais, ka esmu atļāvusies būt neatkarīga," secināja Ilze Mežniece.

Ziņu lente
0