Nodokļu palielināšana izrādījās MK "reveranss": budžetu sagaidīs ar "Nesaprašanas sienu"

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм
Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Finanšu ministrija parlamentārais sekretārs stāsta, ka nodokļu pacelšanas projekts ir valdības "reveranss" tautai, autortiesību honorāru saņēmēji domā pieprasīt finanšu ministra atstādināšanu no ieņemamā amata.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Radošo profesiju pārstāvji ir neapmierināti ar jauno autortiesību honorāru saņēmēju nodokļu palielināšanas projektu, kurš novedīs pie faktiskas viņu ienākumu samazināšanās, un gatavojas tam pretoties, vēsta TV3. Savukārt Finanšu ministrijā uz šo jautājumu raugās citādi, dēvējot nodokļu izmaiņu projektu par valdības "reveransu".

Atcelt nevar saglabāt

Jau ne pirmā valdība meklē veidu, kā ierobežot atvieglotos nodokļu režīmus: no vienas puses, tie, kas tajos strādā, uz rokām saņem vairāk naudas, bet no otras puses, tas notiek uz sociālā nodrošinājuma rēķina.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Jauno nodokļu kanibāliskā loģika: mikrouzņēmumu īpašniekiem jāpadomā par nākotni

Viens no šādiem režīmiem skar autortiesību atlīdzības. Pērn gandrīz 40 tūkstoši cilvēku bija reģistrēti kā šādu honorāru saņēmēji – tie ir rakstnieki, mūziķi un citi radošās mākslas darbinieki, kuri atbilst šim statusam, bet ir arī finanšu pakalpojumu, mazumtirdzniecības, ēdināšanas un citu nozaru darbinieki, kuri izvēlas šo režīmu nodokļu optimizācijas nolūkos. Tādēļ Finanšu ministrija sākumā vēlējās atcelt autortiesību honorāru režīmu pilnībā, bet, ņemot vērā plašu radošo profesiju pārstāvju sašutumu, atteicās no šīs idejas.

Tagad valdība apstiprinājusi jaunu piedāvājumu. Saskaņā ar to, līdz nākamā gada jūlijam viss paliks kā bijis, bet pēc tam autortiesību atlīdzību saņēmējus pakāpeniski gatavos nodokļu samaksai ar tā saucamā saimnieciskās darbības konta palīdzību. To personu ienākumus, kas nav reģistrēti kā saimnieciskās darbības subjekti, apliks ar 25% nodokli, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 tūkstošus eiro, savukārt lielākiem ienākumiem būs piemērota 40% likme. Obligātajiem sociālās apdrošināšanas iemaksām aizies 80% ievākto līdzekļu, pārējo ieskaitīs budžetā kā ienākumu nodokli.

Nav komunikācijas, nav kompensāciju

Taču arī šis piedāvājums radošo cilvēku rindās nesagaidīja sapratni, tagad pat tiek apspriesta iespēja pieprasīt finanšu ministra Jāņa Reira atstādināšanu no amata. Jaunā kārtība novedīs pie faktiska autortiesību honorāru saņēmēju ienākumu krituma.

"Ļoti nepatīk šīs attiecības, kas valda starp radošajiem un Finanšu ministriju. Principā jau nav nekādas komunikācijas," stāsta Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze.

Viņš atzīst, ka piedāvājumā ir arī labas lietas, piemēram, nodokļa pārdale par labu sociālajām iemaksām un saimnieciskais konts, taču jābūt kaut kādiem kompensējošiem mehānismiem, lai nekristu autoru ienākumi.

"Nevar šobrīd šajā neskaidrībā, pandēmijas laikā, pateikt, – tu no rītdienas saņemsi mazāk! Tas ir diezgan apdraudoši arī sabiedrībai kā tādai. Valdība meklē kompensācijas mehānismus mediķiem, policistiem, skolotājiem. Kāpēc autoram ir jāsaņem mazāk?" vaicā Jundze.

Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
"Pasakas par balto vērsīti": Zaiceva parādīja jauno nodokļu aprēķinus

Rakstnieku savienība cer, ka izdosies piedāvājumu uzlabot Saeimā. Organizācija sniegšot arī savus priekšlikumus.

"Mums nevajadzētu lauzt politisko vienošanos par budžetu un nodokļu režīmiem, taču mums ir jāveido kompensējošs mehānisms. Mēs saredzam, ka tas jāizstrādā ciešā sasaistē ar radošajām savienībām. Mums ir laiks līdz jūlijam," pauž kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Savukārt Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs šo situāciju redz citādi: "Piedāvātās pārmaiņas – arī autoratlīdzību ziņā – ir zināma veida valdības reveranss, sakot, ka mēs vēlamies, lai katrs Latvijas iedzīvotājs ir nodrošināts vecumdienās."

Trešdien no rīta, kad finanšu ministrs Reirs nesīs budžeta portfeli uz Saeimu, mākslinieki rīkos zibakciju "Nesaprašanas siena".

Ziņu lente
0