Dzērienu ražotāji noraizējušies: kas iedzīvosies uz taras depozīta sistēmas rēķina

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasВ разливочном цехе
В разливочном цехе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādi kritēriji tiks ņemti vērā, izvēloties taras depozīta sistēmas operatoru un kāpēc dzērienu ražotāji ir nobažījušies par to, ka, iespējams, tiks izraudzīts pretendents, kas centīsies gūt no netiešu peļņu.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Septembra nogalē Valsts vides dienests (VVD) izvēlēsies iepakojuma depozīta sistēmas operatoru, ņemot vērā dažādus kritērijus. Dzērienu ražotāji noraizējušies: sistēma var nonākt nekontrolēta komersanta rokās, jo konkursā pārāk maz akcentēts tas, ka izvēlētajam jābūt dzērienu ražotājam, stāsta LSM.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka taras depozīta sistēmas operatora pretendentiem Valsts vides dienestā jāpiesakās līdz 30. septembrim. VVD vadītāja Elita Ansberga-Baklāne norāda, ka kritēriji izstrādāti tā, lai pieteikumus iesniegtu liels skaits pretentendu, kuri atbilst Iepakojuma likumā noteiktajām minimālajām prasībām.

"Ļoti pareizi, ka šī kārtība paredz vairāku iespējamo pretendentu iesniegumu saņemšanu. Bet arī tad, ja konkursā būs viena depozīta sistēmas veidotāja pieteikums, kas atbilst tām minimālajām prasībām, tad, pirms noslēgt līgumu, mēs tomēr arī skrupulozi vērtēsim šo sistēmas darbības organizēšanas plānu. Tas notiks tādēļ, lai, noslēdzot līgumu, sabiedrībai ir skaidrs, kā šī iepakojuma pieņemšanas sistēma darbosies.

Tāpat mums jābūt garantijām, ka šis operators līdz 2022. gada 1. februārim spēs ieviest šo sistēmu, tostarp piesaistīt arī pietiekoši lielas investīcijas," stāstīja Ansberga-Baklāne.

Depozīta sistēmas operatora pretendentu izvērtēšanas kārtību plānots publiskot līdz 1. septembrim. Minimālās prasības nosaka, ka depozīta sistēmas operatora veidotājiem jābūt dzērienu ražotājiem, to importētājiem vai arī depozīta iepakotāju biedrībām.

Пластиковые бутылки на конвейере - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem nāksies samaksāt par saplacinātām pudelēm

"Konkursā ļoti būtiska loma ir tieši depozīta iepakotāju dalībai operatorā. Šis kritērijs veido 30% no vērtējuma, un pārējos 70% veido kritēriji par to, kā sistēmu operators organizēs.

Būtiskākais ir iepakojuma pieņemšanas vietu tīklu teritoriālais pārklājums un arī pieņemšanas tehniskais risinājums, kā arī iespēja to papildināt ar jauniem iepakojumiem jau sistēmas darbības laikā. Būtiska būs arī iepakojuma nodošanas atkārtotai lietošanai organizēšana," uzsvēra dienesta vadītāja.

Tomēr dzērienu ražotāji noraizējušies: minētie konkursa kritēriji rada risku, ka par sistēmas operatoru kļūtu ražotāju nekontrolēts komersants, kam rūpētu netiešas peļņas gūšana.

"Ražotāji ir ieinteresēti depozīta sistēmas uzturēšanas izmaksas saglabāt pēc iespējas zemākas, lai depozīta iepakojumu dzērienu sadārdzinājums veikalu plauktos būtu niecīgs.

Tieši tādēļ viens no šiem vērtēšanas kritērijiem ir tirgus pārstāvniecība, ko konkrētais operatora pretendents pārstāv. Un no paša sākuma ražotāji iestājās par to, lai šis kritērijs vērtēšanā veido vismaz 50% svaru. Sākotnēji projektā bija iestrādāti šim vien 20%, bet karstās diskusijās valdībā tika panākts neliels kompromiss par 30% svaru.

Mēs pievienojamies, ka konkurence ir apsveicama, bet šoreiz tai jābūt ražotāju starpā, taču šobrīd var gadīties, ka šis depozīta sistēmas operatora kandidāts nenāk no ražotāju vides. Un tad šī konkurence ir izkropļota," pastāštīja dzērienu ražotāju izveidotā "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Savukārt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi diskusijās iepriekš norādīja, ka vēlas, lai par daļu no jaunās depozīta sistēmas kļūtu arī jau esošie dalīto atkritumu vākšanas punkti.

"Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumi nevar piedalīties šīs sistēmas veidošanā. To ir skaidri norādījis likumdevējs. Tas, ko mēs varam piedāvāt nākošajam operatoram, ir tie dalītās atkritumu vākšanas laukumi, kas atrodas tiešā tirdzniecības vietu tuvumā. Latvijā kopumā šādi laukumi ir ap 70. Ja operators piedāvās šādu iespēju iesaistīties, es domāju mūsu uzņēmumi labprāt šādu funkciju veiks, bet šobrīd neviens no iespējamiem kandidātiem asociācijā nav vērsies," konstatēja Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas vadītājs Jānis Vilgerts.

Мусор - Sputnik Latvija
Nodot pudeles: Saeima izskatīs petīciju par taras depozītu

VVD vadītāja norādīja, ka dienests konkursa laikā vērtēs arī depozīta iepakojuma savākšanas loģistiku, lai tās ķēde būtu pēc iespējas efektīvāka, ko arī var panākt, sistēmā integrējot esošo atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru.

Labākais pretendents saņems tiesības slēgt līgumu par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas nodrošināšanu uz septiņiem gadiem, sākot ar 2022. gadu. Līgumu plānots slēgt līdz šī gada beigām. Minēto septiņu gadu laikā iecerēts arī papildināt sistēmu ar jauniem iepakojuma veidiem.

Iepriekš publiskajā telpā diskutēts par to, vai varēs nodot arī saplacinātas pudeles. Patlaban tā nav prasība sistēmas operatora izvēlē, taču vides dienests vērtēs iepakojuma pieņemšanas tehnisko risinājumu, lai tas būtu pēc iespējas ērts, bet vienlaikus neradītu riskus, ka viena un tā pati pudele sistēmā tiek nodota vairākas reizes un atkārtoti neizņemtu naudu par to no sistēmas.

Ziņu lente
0