Fermeri būs spiesti izlūgties sezonas strādniekus Zemkopības ministrijā

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasРабочие собирают урожай капусты
Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. augusta mainīta atļauju izsniegšanas kārtība sezonas strādnieku iebraukšanai Latvijā pēc lauksaimniecības un mežsaimniecības uzņēmumu pieprasījuma.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns informēja, ka no 1. augusta gaidāmas izmaiņas atļauju izsniegšanas procedūrā darbaspēka iebraukšanai no ārzemēm, ieskaitot sezonas strādniekus un sportistus, stāsta Mixnews.lv.

Рабочие мигранты - Sputnik Latvija
Viesstrādniekus Latvijā pagaidām neaizliegs, taču padomās par sezonas strādniekiem

Aizvadītajā nedēļā kļuva zināms, ka Latvijā no Uzbekistānas peļņā ieradušies pieci ar Covid-19 inficēti cilvēki. Neoficiālie dati liecina, ka viņi plānojuši strādāt kūdras ieguvē. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs norādīja, ka ar vienu šo gadījumu nepietiek, lai mainītu darba atļauju izsniegšanas kārtību.

Tomēr ministrs un LIAA vadītājs ierosināja mainīt pieeju sezonas strādnieku ievešanai valstī un nodot jautājumu Zemkopības ministrijai.

Rožkalns pastāstīja, ka LIAA arī pēc 1. augusta izsniegs atļaujas, ja darba devējs vērsīsies pēc atļaujas augsti kvalificēta darba spēka iebraukšanai valsti, kā arī gadījumos, ja ārvalstu speciālisti vajadzīgi nacionālajai drošībai svarīgam uzņēmumam piederošu iekārtu vai būvju apkalpošanai.

Atļaujas iebraukšanai Latvijā tiks izsniegtas, ja ārzemnieku ierašanās saistīta ar Latvijas komersanta saistību izpildi investīciju projekta īstenošanas ietvaros valstī.

Tomēr  no 1. augusta mainīsies atļauju izsniegšanas kārtība sezonas strādnieku iebraukšanai Latvijā pēc lauksaimniecības un mežsaimniecības uzņēmumu pieprasījuma. Pirms atļauju izsniegšanas LIAA konsultēsies ar Zemkopības ministriju.

Сотрудник медицинской службы аэропорта Шереметьево проводит экспресс-тестирование на COVID-19 для пассажиров системой EMG - Sputnik Latvija
Viesstrādnieku inficēšanās ar Covid-19 nav tendencioza: diennakts laikā nav jaunu gadījumu

Rožkalns atklāja, ka lēmums pieņemts, ņemot vērā uzņēmēju augošo interesi par sezonas strādnieku piesaisti, tomēr LIAA nevar objektīvi novērtēt šī darbaspēka piesaistes nepieciešamību.

Līdzīgu pieeju LIAA izmantos jautājumā par iebraukšanas atļauju izsniegšanu sportistiem un sporta darbiniekiem. Pirms atļauju izsniegšanas LIAA konsultēsies ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Domājams, šis lēmums no jauna iededzinās konfliktu starp lauksaimniekiem, kuri visskaļāk norāda, ka sezonas darbinieki no ārzemēm ir vajadzīgi, un zemkopības ministru Kasparu Gerhardu, kurš iepriekš atteicās atbalstīt zemniekus šajā jautājumā.

Ziņu lente
0