Liepājas mērs: lai valsts iedod 150 miljonus eiro ostai, un tad jau maina pārvaldes formu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājas ostai ir nepieciešamas nevis pārvaldes formas izmaiņas, bet gan investīcijas, taču tieši tās valsts nesola, paziņoja Liepājas mērs Jānis Vilnītis.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Liepājas ostas pārvēršana valsts uzņēmumā pati par sevi nepalīdzēs piesaistīt nedz jaunas kravas, nedz jaunas investīcijas. Cita lieta, ja valsts atnāktu ar investīcijām, taču tieši to atbildīgā ministrija nepiedāvā, paziņoja Liepājas mērs Jānis Vilnītis, vēsta LSM.

Pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs, un līdz ar viņu arī pilsētas osta, iekļuva ASV Finanšu ministrijas sankciju sarakstā, Latvijas valdība nolēma pārveidot Rīgas un Ventspils ostas valsts kapitālsabiedrībās. No šo ostu valdēm tika izslēgti pašvaldību pārstāvji. Analoģisku modeli Satiksmes ministrija piedāvā arī Liepājas ostai.

В порту Лиепаи. - Sputnik Latvija
Vai Liepājas ostai nāksies piedzīvot Ventspils un Rīgas likteni: valdībā notiek strīdi

Liepājas mērs paziņoja, ka liepājniekiem ir ļoti grūti pateikt "jā" šādam likumprojektam, kamēr nekļūs skaidrs, kāds ieguvums būs pilsētai un cilvēkiem. Jo Liepājas ostas (arī Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas) gadījumā, tā patiesībā nav tikai osta, tā ir gan lidosta, gan 60% pilsētas teritorijas.

Pēc viņa domām, nav acīmredzami, ka ostu pārvaldes reforma palīdzēs uzlabot kravu apgrozījuma rādītājus vai piesaistīt jaunus investorus.

Viņaprāt, pati pārvaldes formas izmainīšana nepalielinās Latvijas ostu konkurētspēju. Savukārt valsts investīcijas infrastruktūras attīstībā to var izdarīt.

Ja valsts piekristu ieguldīt 150 miljonus eiro ostā, nevis cietuma būvniecībā, tad, pēc mēra domām, tā jau būtu cita runa, un parādītos pārliecība par to, ka šī nauda būtu ieguldīta kanāla padziļināšanā, navigācijas sistēmas, piestātņu uzlabošanā, proti, kvalitatīvās izmaiņās, kas ļautu ātrāk apkalpot kuģus un gūt ekonomisko labumu. Taču, kā atzīmēja Jānis Vilnītis, šobrīd par to visu nav ne runas.

Ziņu lente
0