Latvijas kompānijas turpina atlaist darbiniekus: mēneša laikā 11 000 jaunu bezdarbnieku

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБиржа труда
Биржа труда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 34 kompānijas ir iesniegušas Nodarbinātības valsts aģentūrai paziņojumus par kolektīvo atlaišanu; kopumā tiek atlaisti 4749 darbinieki.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Vēl divas kompānijas paziņojušas par kolektīvo atlaišanu sakarā ar koronavīrusa pandēmijas izraisīto krīzi. Bezdarbnieku skaits pēdējo trīs dienu laikā palielināsies par 1011 cilvēkiem – līdz 72 681 cilvēkam, vēsta Nodarbinātības valsts aģentūra, raksta tvnet.lv.

Iepriekš paziņojumus par kolektīvo atlaišanu iesniedza 32 kompānijas, tās plānoja atlaist 4702 darbiniekus. Ņemot vērā vēl divus pieteikumus, šis skaits ir pieaudzis līdz 4749 cilvēkiem.

Государственное акционерное общество Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
"Latvijas Dzelzceļš" turpina atlaist darbiniekus

Pieteikumi par štatu samazināšanu saņemti no sekojošu nozaru uzņēmumiem: transports un glabāšana, apkalpošana un administrēšana, tūristu izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, atkritumu pārstrāde un sanācija, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, apstrādes rūpniecība, nekustamie īpašumi, izklaides un atpūtas pakalpojumi, mežsaimniecība. Par kolektīvo štatu samazināšanu kompānijas kompānijas finanšu un apdrošināšanas, kā arī informācijas un komunikāciju pakalpojumu jomās.

Pēdējo trīs dienu laikā notika ievērojams NVA kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita kāpums. Vēl 27. aprīlī NVA ziņoja, ka kopš aprīļa sākuma bezdarbnieka statuss ir piešķirts 10 143 valsts iedzīvotājiem, savukārt 30. aprīlī šis skaitlis pieauga līdz 11 154.

Tomēr pēdējo dienu laikā palielinājies arī NVA reģistrēto vakanču skaits – aprīlī kopumā reģistrētas 4517 jaunas vakances, lai gan 27. aprīlī to skaits sastādīja tikai 3573.

Kā ziņots, marta beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā sastādīja 6,8% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kas ir par 0,5% vairāk, nekā pirms mēneša.

Marta beigās NVA bija reģistrēti 61 926 bezdarbnieki, kas ir par 3679 cilvēkiem vairāk, nekā februārī.

Евро - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents oficiāli "piemetis" 50 eiro bezdarbniekiem

Darbinieki, kuri zaudēs darbu, astoņu mēnešu garumā varēs saņemt bezdarba pabalstu, kas, visticamāk, ir pietiekams termiņš, lai valstī beigtos ārkārtas situācijas režīms. Taču cilvēkiem, kuri šobrīd saņem pabalstu priekšpēdējo vai pēdējo mēnesi, ir izrādījušies daudz neizdevīgākā situācijā. Tas nozīmē, ka viņiem pabalstu izmaksāšana tūlīt būs beigusies, un viņi paliks bez iztikas līdzekļiem, izņemot pašvaldības sniegto palīdzību trūcīgajiem.

Iepriekš Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone paziņoja, ka, ja Latvijai izdosies salīdzinoši ātri izkļūt no Covid-19 izraisītās krīzes, 2020. gada otrajā pusē var atkal parādīties darbinieku pieprasījums.

"Pašlaik notiek pārgrupēšanās darba tirgū, un nozares, kurās līdz šim bija ļoti izteikts darbaspēka pieprasījums un varbūt pat iztrūkums, šobrīd ir būtiski sabremzējušās vai pat apstājušās. Līdz ar to tā ir iespēja citiem iegūt labus darbiniekus," piebilda viņa.

Ziņu lente
0