MK atļāva darba devējiem samazināt darbinieku algas ārkārtējās situācijas periodā

© Public domain / svklimkin / ShipБумажный кораблик из банкноты евро
Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija uzsver, ka jebkurā gadījumā darbiniekam tiks saglabāts atalgojums minimālās algas apmērā un sociālā nodrošinājuma pabalsts par katru bērnu.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Otrdien, 28. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas iniciatīvu atļaut darba devējiem ārkārtējās situācijas periodā valstī samazināt darbinieku algas, un maksāt tikai 70% no darba algas, nevis 100%, kā to paredz Darba likums, raksta Press.lv.

Ekonomikas iesniegtie grozījumi paredz, ka darba devēji, kuri atbilst padziļinātās sadarbības programmas nosacījumiem, gadījumā, ja tos ietekmējusi Covid-19 krīze, varēs izmaksāt darbiniekiem likumā paredzēto dīkstāves atalgojumu 70% apmērā no algas. Pašlaik Darba likums paredz, ka alga dīkstāves periodā ir jāizmaksā pilnā apmērā.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka jebkurā gadījumā darbiniekam tiks saglabāts atalgojums minimālās algas apmērā un sociālā nodrošinājuma pabalsts par katru bērnu. Paredzēts, ka šī norma būs spēkā līdz šī gada 31. decembrim.

Tāpat paredzēts, ka darbinieks, kurš nepiekrīt algas samazināšanai, var iesniegt atlūgumu, neievērojot Darba likuma prasību, saskaņā ar kuru viņam ir jāatstrādā viens mēnesis. Šādā gadījumā darba devējam būs pienākums izmaksāt atlaišanas pabalstu.

Tāpat grozījumos paredzēta iespēja īslaicīgas ražošanas apjomu krituma gadījumā vienoties ar darbinieku par nepilnu darba laiku.

Pēc Ekonomikas ministrijas domām, šie grozījumi ļaus darba devējiem krīzes laikā saglabāt darba vietas.

Galīgo lēmumu par šī likumprojekta apstiprināšanu pieņems Saeima.

Ziņu lente
0