Latvijas Bankas vadītājs aicina iedzīvotājus aktīvāk tērēt naudu

© REUTERS / Ints KalninsГлава Банка Латвии Мартиньш Казакс
Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas Bankas vadītāja Mārtiņa Kazāka domām, ja cilvēki netērēs naudu vai neinvestēs to, krīze valstī kļūs tikai un vienīgi dziļāka.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks paziņoja, ka, atšķirība no 2008. gada ekonomiskās krīzes, esošā krīze saistībā ar koronavīrusa pandēmiju nerada iemeslus netērēt un neinvestēt, raksta Lsm.lv.

Pēc Kazāka domām, runāt par izmaiņām ekonomikā pagaidām ir pāragri.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Juris Pūce: mums jānotur ierēdņu pirktspēja

"Pašlaik stāsts vairāk ir par to, vai šogad būs sabremzēšanās viencipara skaitlī vai ieslīdēs teritorijā virs -10%," uzskata Centrālās bankas vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka ekonomiku neapšaubāmi ietekmēs trīs faktori: cik ilgi turpināsies ar Covid-19 saistītie ierobežojumi, cik plašs un efektīvs būs atbalsts, lai pārvarētu krīzi, un cik spēcīga būs ekonomiskā krīze, lai pēc tās pēcāk atjaunotos.

"Šī nav nekāda 2008. vai 2009. gada krīze, kad ir milzīgs naudas trūkums. Šajā brīdī naudas valstī ir pietiekami, valsts var atbalstīt, ko tā arī dara," saka Kazāks.

Tai pat laikā viņš atzina, ka iedzīvotāju ienākumi kritīsies, uzņēmumi investēs piesardzīgāk, pieaugs bezdarbs, un valsts budžeta deficīts palielināsies.

"Nav pamata absolūti vairs netērēt un neinvestēt. Ja cilvēki netērēs un neinvestēs, tad krīze būs dziļāka. Jā, piesardzība ir, bet tas nenozīmē, ka viss jānoliek uz klučiem. Ekonomika joprojām strādā. Šī nav tāda krīze, ka ir slikti absolūti viss," saka Kazāks.

Krīze ir jāizmanto, lai kļūtu vēl stiprākiem. Turklāt dažādās nišās parādās jaunas vietas. Un esošais laiks ir jāizmanto, lai uzlabotu iemaņas.

"Laiks nav tik silts, lai dotos uz jūrmalu, tad sēžamies pie grāmatām un mācāmies!" saka Latvijas Bankas prezidents.

Ziņu lente
0