Latvijas bizness attapies un nevēlas atlaist darbiniekus

© Sputnik / Sergey MelkonovФрезерный участок Механозаготовительного производства
Фрезерный участок Механозаготовительного производства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektā daļa uzņēmēju perspektīvā plāno atlaist darbiniekus, 33% - aiziet dīkstāvē, 32% - atlikt nodokļu nomaksas termiņu. Martā noskaņojums bija daudz satrauktāks.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Uzņēmēji Latvijā tagad optimistiskāk vērtē situāciju ekonomikā sakarā ar koronavīrusa pandēmiju. Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras aptaujas rezultāti liecina, ka krīzes pārvarēšanai uzņēmēji vizbiežāk atliek nodokļu nomaksas termiņu, pāriet dīkstāvē un piesaista finanšu instrumentus, taču nesteidz atlaist darbiniekus, vēsta Mixnews.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Divreiz pa 5 eiro: dīkstāves pabalstus ierosina izmaksāt vairākās darbavietās

Aptaujas rezultāti rāda, ka 38% uzņēmēju krīzes pārvarēšanai atlikuši nodokļu nomaksas termiņu, 33% – pārgājuši dīkstāvē, 29% – piesaistījuši finanšu instrumentus, 27% – atlaiž personālu, bet 15% – atlikuši kredīta pamatsummas maksājumus.

Uz jautājumu par to, ko komersanti plāno uzsākt nākotnē, lai atrisinātu krīzes radītās problēmas, 20% atbildēja, ka plāno atlaist darbiniekus, 33% – aiziet dīkstāvē, 32% – atlikt nodokļu nomaksas termiņu.

Līdzīgas aptaujas gaitā martā 66% komersantu plānoja atlikt nodokļu nomaksu, 54% – aiziet dīkstāvē, bet 46% – atlaist darbiniekus.

Nesenā aptauja rāda, ka 77% uzņēmumu saskārušies ar pieprasījuma samazināšanos – par 5 procentpunktiem vairāk, nekā marta beigās. Savukārt 13% aptaujāto patlaban nesajūt pandēmijas negatīvo ietekmi un at to saistītos ierobežojumus. Šis rādītājs ir par 10 procentpunktiem lielāks nekā marta beigās.

Aptaujā piedalījās 125 LTRK locekļi.

Latvijas valdība sagatavojusi atbalsta pasākumus uzņēmējiem krīzes apstākļos. Visi uzņēmumi varēs saņemt kredīta garantijas caur aģentūru "Altum" apgrozījuma līdzekļu piesaistīšanai vai pašreizējā kredīta dzēšanai, kā arī investīciju piesaistīšanai biznesa attīstībai.

Учеба - Sputnik Latvija
Deviņi tūkstoši pusotra mēneša laikā: Latvijā notiek kolektīvās atlaišanas

Latvijā ieviestas arī nodokļu brīvdienas uzņēmumiem. Valsts un pašvaldību organizācijas, kam noslēgti līgumi ar privāto biznesu, saņems tiesības atcelt vai samazināt telpu nomas maksu.

Tāpat Ministru kabinets dāvājis uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumus dīkstāves pabalsta saņemšanai darbiniekiem 75% apmērā no algas, taču ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstu var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātās personas.

Ziņu lente
0