Ierēdņi atņēmuši sev izdevumus 1,5 milj. eiro apmērā – nav izdevies apgūt

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Ernests Dinka / Члены правительства Кришьянис Кариньш, Эдгарс Ринкевичс, Илга Шуплинска и Артис Пабрикс в зале заседаний Сейма
Члены правительства Кришьянис Кариньш, Эдгарс Ринкевичс, Илга Шуплинска и Артис Пабрикс в зале заседаний Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ministru kabinets samazinājis izdevumus ierēdņiem par 1,5 miljoniem eiro, turklāt tikai tāpēc, ka tos nav izdevies apgūt koronavīrusa izplatīšanās rezultātā.

RĪGA, 3. aprīlis - Sputnik, Jūlija Granta. Latvijas Ministru kabinets ar lēmumu Nr. 133 no 27. marta vīrišķīgi apšņāpis izdevumus ierēdņu aparāta vajadzībām: kopumā izdevies ietaupīt gandrīz pusotru miljonu eiro, — 1 493 511 eiro. Summa sastāda 0,0018% no ikgadējā budžeta (872 787 275 eiro). Ietaupītie līdzekļi novirzīti "neparedzētām vajadzībām".

Valdība nevienu nav saudzējusi! Saeima zaudējusi 50 tūkstošus, prezidenta kanceleja – 36 tūkstošus, bet – ak šausmas! – Aizsardzības ministrijai "apšņāpti" veseli 489 tūkstoši eiro. Vismazākā summa – 1400 eiro atņemti Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Piga dīkstāves pabalsta vietā: kā ar viltīgiem filtriem atņemt cilvēkiem naudu

Valdības rīkojums liecina, ka atņemto naudu vienkārši nav bijis iespējams apgūt, jo tā paredzēta mācību un dienesta komandējumiem un darba braucieniem, bet Aizsardzības ministrija cietusi visvairāk NATO mācību atcelšanas rezultātā.

Par to, ka būtu iespējams samazināt izdevumus ierēdņiem, kuru darba apjoms strauji sarucis ārkārtas stāvokļa dēļ, valdība pagaidām nav domājusi. Tiesa, ekonomiste Jevgēņija Zaiceva aprēķināja, ka dīkstāves pabalstu attiecināšana uz ierēdņiem ļautu iegūt 200-300 miljonus, nevis 1,5 milj. eiro.

Saeimas deputāte, bijusī Finanšu policijas izmeklēšanas nodaļas priekšniece Ļubova Švecova ("Saskaņa") atgādina: lai atrisinātu situāciju 13 tūkstošiem cilvēku – ar 600 miljoniem eiro pēc 2008. gada krīzes – bija vajadzīgi 12 gadi. "Cik ilgs laiks būs vajadzīgs tagadējās krīzes izdevumu optimizācijai? Pienācis laiks optimizēt ierēdņu skaitu un viņu atalgojumu," uzskata deputāts.

Ziņu lente
0