Kontā "ieripo" 25 eiro – saki ardievas pabalstam: piga, nevis pabalsts pašnodarbinātajiem

© Sputnik / Anar MustafayevКредитные карты на компьютерной клавиатуре
Кредитные карты на компьютерной клавиатуре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašnodarbinātās personas un mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji varēs saņemt dīkstāves pabalstu, ja divu mēnešu laikā viņiem nav bijis nekāda ienākuma, pat ne 1 eiro.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Ministru kabinets atbalstījis lēmumu par dīkstāves pabalstu izmaksu pašnodarbinātajiem, honorāru saņēmējiem un mikrouzņēmumu darbiniekiem. Uz tiem var cerēt 20 tūkstoši pašnodarbināto un 13 tūkstoši mikrouzņēmuma nodokļu maksātāju, paziņoja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece. Taču, tāpat kā ar dīkstāves pabalstiem uzņēmumu darbiniekiem, arī šeit ir savi zemūdens akmeņi.

Гостиница Hotel Roma - Sputnik Latvija
Tas nozīmē likvidāciju: viesnīca Hotel Roma nesaņems valsts atbalstu

Pabalsts pašnodarbinātajiem sastādīs 75% no vidējā mēneša ieņēmuma (izņemot izdevumus) par pēdējiem diviem ceturkšņiem, bet mikrouzņēmuma nodokļu maksātāji saņems 50% no vidējā ienākuma par pēdējiem diviem ceturkšņiem, kas saņemts saimnieciskās darbības rezultātā. Pabalsta "griesti" – 700 eiro mēnesī. Kopā pabalstiem varētu tikt atvēlēti 35 miljoni eiro.

Pabalstu šo kategoriju darbinieki varēs saņemt par diviem mēnešiem, kuru laikā viņiem nav bijuši ienākumi no saimnieciskās darbības (no 14. marta līdz 14. maijam), taču ne ilgāk kā līdz ārkārtas stāvokļa beigām valstī.

Lai saņemtu atbalstu, viņiem ar elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) starpniecību jāapliecina, ka viņiem nav ienākumu no saimnieciskās darbības. VID izmaksās pabalstu ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža, pārskaitot to nodokļu maksātāja bankas kontā.

Dīkstāves pabalsts šo kategoriju darbiniekiem nepienākas, ja otrajā pusgadā viņu sociālās iemaksas nav sasniegušas 20 eiro mēnesī, ja viņiem vienlaikus ir darba līgums un viņi saskaņā ar to saņem vairāk nekā minimālo algu, ja uzņēmums, kurā viņi strādā, nav pārgājis dīkstāvē, ja pašnodarbinātajai personai bijušas problēmas ar nodokļu nomaksu (ir parādi, sākts maksātnespējas process utt.). Turklāt uz dīkstāves pabalstu nevar cerēt patenta iemaksu maksātāji.

Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un sabiedrības interešu politikas departamenta direktore Olga Bogdanova paskaidroja, ka VID vērtēs, vai konkrētā problēma saistīta ar vīrusu. Pašnodrošinātajiem noteikti jāuzrāda līgumi, ko nav izdevies izpildīt, kas liecinātu, ka dīkstāve saistīta ar vīrusu.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Piga dīkstāves pabalsta vietā: kā ar viltīgiem filtriem atņemt cilvēkiem naudu

Valdības jaunos pasākumus un VID ierobežojumus dīkstāves pabalsta izmaksām komentēja juriste Jeļena Bačinska. Arī viņa ir pašnodarbinātā. Viņa atzīmēja, ka punkts par to, ka pabalsta pretendentam divus mēnešus nevar būt ienākumi, būtiski ierobežo pabalsta saņēmēju loku.

"Vai ziniet, ko es domāju? Cik zemu valsts mūs vērtē...

"Mūs" – pašnodarbinātos. Jau pats vārds liecina, ka mēs paši sevi nodarbinām, tas ir, nodrošinām ar darbu, pie tam neapgrūtinām valsti ar mums piemērotas darba vietas meklējumiem. Mēs paši pelnām un maksājam visus nodokļus (pat to daļu, ko maksā darba devējs, tāpēc pašnodarbinātajam nodokļu slogs klasiskajā nodokļu režīmā sasniedz līdz 53% no algas). Apmaksa no valsts par slimības lapu pašnodarbinātajam pienākas tikai no trešās nedēļas, jo pirmās divas apmaksā darba devējs, bet mēs esam paši savi darba devēji.

Tagad valsts nolēmusi sniegt materiālu atbalstu pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumu maksātājiem. Taču 1) ja nav bijis un nav nekādu nodokļu parādu un 2) nav ienākumu...

Tātad, ja esmu saņēmusi ienākumu 50 eiro apmērā marta mēnesī, 25 eiro aprīlī, tiek uzskatīts, ka ienākumi ir... Un nav svarīgi, ka man no tiem vēl pašai jāsamaksā nodokļi, bet par atlikušo var nodzīvot 203 dienas... Ak jā! Pirmirsu, var taču lūgt nodokļu nomaksas atlikšanu uz trim gadiem..." viņa raksta savā lapā Facebook.

Agrāk neapmierinātību par ierobežojumiem, kādi noteikti dīkstāves pabalsta saņemšanai, pauda uzņēmumi. Par galveno šķērsli kļuvis punkts par to, ka nav pieļaujams par 150 eiro lielāks nodokļu parāds. 150 eiro – tas ir viens sociālais nodoklis par minimālo algu, tāpēc ir itin vienkārši iekļūt nemaksātāju saraktā. Tāds parāds marta beigās bija vairāk nekā 44 tūkstošiem juridisko un fizisko personu.

Ziņu lente
0