Vai tam Bordāns lūdza ASV sankcijas: Ventspils kravu apgrozījums krities par 40%

© Sputnik / Sergey MelkonovВентспилсский свободный порт
Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ogļu iekraušana Ventspilī janvārī-februārī samazinājās vairāk nekā 8 reizes, ostā uzskata, ka vainīgi ir KF, siltā ziema un ES "zaļā" politika, savukārt deputāts Vjačeslavs Stepaņenko ir pārliecināts, ka lieta ir ASV sankcijās.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Ventspils ostas termināļi janvārī-februārī apstrādāja 2,7 miljonus tonnu kravu, kas ir par 38% mazāk, nekā analoģiskā periodā pērn. Komentējot Latvijas otras lielākās ostās darba rezultātus, Rīgas domes deputāts Vjačeslavs Stepaņenko paziņoja, ka acīmredzot tieši tam JKP lūdza ASV sankcijas.

Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Ventspils ostas darbinieki ir gatavi plašām protesta akcijām

Ostas pārstāve Inga Ieviņa paziņoja, ka vislielāko kritumu uzrādīja akmeņogļu iekraušana – divu mēnešu laikā ostā tika apstrādāts vien 171 tūkstotis tonnu šī krava veida, kas ir vairāk nekā 8 reizes mazāk, nekā pērn. Pēc viņas teiktā, tieši ogļu iekraušanas kritums ir galvenais iemesls, kādēļ notikusi tik manāma visas ostas kravu apgrozījuma rādītāju samazināšanās.

Ogļu iekraušanas samazināšanās iemesls ir pakāpeniska savu kravu novirzīšana uz pašmāju ostām Krievijā, siltā ziema un ES politika, kuras mērķis ir aizstāt fosilo degvielu ar ekoloģiski tīriem energoresursiem.

Vislielākā Ventspils ostas kravu grupa ir un paliek naftas produkti – pirmajos divos mēnešos pārkrauti 1,8 miljoni tonnu, kas aptuveni atbilst pērnā gada līmenim.

Tāpat Ventspilī janvārī-februārī notika amonjaka, šķidro ķimikāliju, minerālo mēslojumu, čuguna, feromangāna, rapša, koksnes, saules puķu, kukurūzas, kā arī konteineru un citu veidu kravu iekraušana.

Железнодорожное депо в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Baltkrievijai parādījām vidējo pirkstu, KF ir savas ostas: Elksniņš par Latvijas tranzītu

Februārī vien ostā tika pārkrauti 1,5 miljoni tonnu kravu, kas ir lielākais mēneša apjoms kopš pērnā gada oktobra.

Janvārī Ventspils ostas kravu apgrozījums samazinājās par 42,8%, salīdzinot ar 2019. gada pirmo mēnesi, kopumā tika apstrādāti 1,185 miljoni tonnu kravu.

Rīgas domes deputāts Vjačeslavs Stepaņenko, komentējot ostas darba rezultātus, paziņoja, ka "rezultāts iespaido". "Acīmredzot tieši tam JKP (Jaunās konservatīvās partijas – red.) pārstāvji prasīja amerikāņiem sankcijas! Toties tagad paši rullē. Rezultāts iespaido!" uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

Atgādināsim, ka 9. decembrī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) uz tā saucamā Magņitska likuma pamata ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī Ventspils brīvostas pārvaldi Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Šī iemesla dēļ valdība iniciēja likumprojektu par Rīgas un Ventspils ostu pārņemšanu valsts ziņā un pašvaldību pārstāvju izslēgšanu no minēto ostu valdēm.

Astoņpadsmitajā decembrī Ventspils brīvostas pārvalde un Ventspils osta tika svītrotas no OFAC sankciju saraksta.

Ziņu lente
0