FKTK vadītāja pastāstīja, no kurienes Latvijā varētu atnākt jauna banka

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazaudējot dažu pēdējo gadu laikā trīs lielas bankas, Latvija gaida, ka tajā ienāks jauns spēlētājs no Centrāleiropas.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Nav izslēgts, ka Latvijā ienāks jauna banka, paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile TV3 raidījumā "900 sekundes". Iespējams, no Centrāleiropas.

Latvijā strādā Skandināvijas bankas, bankas ar amerikāņu kapitālu, taču nav nevienas bankas no Centrāleiropas. "Būtu tikai loģiski, ja kāda no Eiropas lielajām bankām lūkotos Latvijas virzienā," sacīja Purgaile.

Lai to panāktu, ir nepieciešama aktīva komunikācija ar Eiropas uzņēmumiem un bankām. Komisijas vadītāja uzsvēra, ka Baltijas tirgus ir atvērts, tostarp arī Latvijas. Viņa piebilda, ka mūsdienās vairs nav nepieciešamas lielas investīcijas un milzīgs filiāļu tīkls, jo daudzi procesi notiek virtuāli.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Uzdevums bija šo naudu eliminēt: nerezidentu noguldījumu daļa Latvijā samazinājās līdz 6%

Izdevums Baltijas Balss atzīmē, ka sakarā ar Latvijā strādājošo zviedru banku politikas pastiprināšanu daudzi vietējie uzņēmēji saskaras ar kontu bloķēšanu un ir spiesti pāriet uz apkalpošanu ārvalstu bankās. Populāras ir Polijas un Čehijas bankas. Iespējams, tieši čehi un poļi, saskaroties ar masveida Latvijas klientu pieplūdumu, izlems atvērt filiāles Rīgā.

Latvija pēdējo gadu laikā pazaudēja trīs lielas bankas: 2016. gada martā - "Trasta komercbanka", 2018. gada martā - "ABLV Bank", savukārt 2019. gada augustā - "PNB Banka". Ar to satricinājumi banku sektorā nebeidzās – kā noskaidrojās, līdz kapitālremonta beigām vēl ir ļoti tāls ceļš ejams. Šogad speciāla komisija veiks pārrunas ar katru Latvijā strādājošo banku ar mērķi pārliecināties, ka kredītiestādēm ir skaidri darba plāni šim un sekojošajiem gadiem, tātad katru banku pārbaudīs un pārbaudīs atkārtoti.

Iepriekš Santa Purgaile paziņoja, ka ne visām bankām biznesa modeļa maiņa norit veiksmīgi. Pie tam, viņa piebilda: "Nevaru apgalvot, ka šā gada beigās banku skaits būs tāds pats kā gada sākumā." Atbildot uz deputātu jautājumu, kuri palūdza sniegt plašāku informāciju par kandidātiem uz slēgšanu, Purgaile pateica, ka šādu banku ir ne vairāk kā trīs, taču "pat tad, ja šīm bankām rastos kādas problēmas, to ietekme uz sabiedrību un ekonomiku kopumā nav nozīmīga".

Ziņu lente
0