Sīknaudas apkarošana: Latvijā uzsāk parakstu vākšana par sīknaudas izņemšanu no apgrozības

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas pārstāve Stella Utnāne uzskata, ka 1 un 2 eirocentu monētas ir ne vien neērtas apgrozībā, bet arī ekonomiski neizdevīgas valstij.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana par sīknaudas izņemšanu no apgrozības, vēsta Tvnet.lv.

Stella Utnāne, kura uzstājas kā iniciatīvas organizatore, uzskata, ka 1 un 2 eirocentu monētas ir neērtas, un cilvēki izvairās no to izmantošanas, tādēļ tās ir jāizņem no apgrozības. Turklāt valstij ir neizdevīgi uzturēt šādas monētas naudas apgrozībā.

Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Zubecs paskaidroja, kādēļ ES vairs neinteresē Baltija

Tiek ziņots, ka iespēja atteikties no sīknaudas tiek skatīta arī augstākā līmenī. Tā, pērnā gada nogalē Latvijas Banka apsprieda iespēju atteikties no 1 un 2 eirocentu izmantošanas naudas apgrozībā.

Bankas pārstāvis Jānis Silakalns atzīmēja, ka šis pasākums ietekmēs arī čeka summu kopumā. Ja summa čekā beidzas ar 1 vai 2 centiem, tad tā tiks noapaļota līdz 0, ja ar 3 un 4 centiem – tad līdz 5 centiem.

Tāpat Silakalns uzsvēra, ka dažas Eiropas valstis ir atteikušās no sīknaudas, un tas ir atvieglojis dzīvi daudziem ekonomiskā procesa dalībniekiem. Centrālajām bankām nenākas izlaist monētas, savukārt pārdevēji ātrāk apkalpo klientus.

Vērts atzīmēt, ka patlaban eiro zonas apgrozībā atrodas 64 miljardi 1 un 2 centu monētās. Minimālā komisijas maksa par monētu apstrādi Latvijas bankās sastāda 1 eiro par katrām 50 monētām.

Ziņu lente
0