Iedzīvotāju skaits drīz saruks divkārt. Finansists iesaka padomāt par nodokļiem

CC BY-SA 2.0 / Comrade King / Four pretty birds on a rowПожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото
Пожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdībai jāmeklē mūsdienīgi racionāli risinājumi dzimstības palielināšanai, citādi drīz vien nodokļu maksātāju skaits saruks tiktāl, ka nebūs, kam uzturēt pensionārus, paziņoja Edmunds Krastiņš.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Netālā nākotnē iedzīvotāju skaits Latvijā var sarukt uz pusi – valstī vienkārši nav, kam laist pasaulē bērnus. Valdībai jau tagad nāktos padomāt par šo problēmu, citādi nebūs pietiekama skaita iedzīvotāju, kuri maksās nodokļus un nākotnē uzturēs pensionārus, valsts bijušais finanšu ministrs Edmunds Krastiņš norādīja RigaTV24 ēterā.

Viņš atzīmēja, ka Latvija nokļuvusi demogrāfiskajā bedrē, kad izaugusi 90.gados dzimušo jauniešu paaudze – šajā laikā dzimstība bija ļoti zema.

Новорожденный  - Sputnik Latvija
Latvija ir demogrāfiskajā bedrē: pērn jaundzimušo skaits nav sasniedzis 20 tūkstošus

Krastiņš aicināja paskatīties uz Latvijas demogrāfisko struktūru, – dzimstība neatražo iedzīvotāju skaitu. Jau ceturto gadu no vietas vērojama iedzīvotāju skaita krišanās. Politiķis uzskata, kas tas ir saprotams, - vienkārši nav, kam dzemdēt bērnus.

Pēc viņa domām, dabisku procesu rezultātā iedzīvotāju skaits var kristies uz pusi. Lai to nepieļautu, valdībai jau tagad ir jāizstrādā atbilstoši instrumenti.

Kas strādās un maksās nodokļus, lai nākotnē uzturētu lielo skaitu pensionāru, vaicā finansists. Viņš ieteica neignorēt problēmu un savlaicīgi meklēt racionālus risinājumus.

Iepriekš kļuva zināms, ka dzimstība Latvijā krītas ceturto gadu pēc kārtas. Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka 2019.gadā valstī piedzimuši 18 589 bērni. Gadu iepriekš jaundzimušo skaits Latvijā sasniedza 19 314 bērnus, 2017.gadā - 20 828 bērnus, bet 2016. gadā - 21 968 bērnus. Tātad pērn, salīdzinājumā ar 2018.gadu, dzimstība kritusies par 3,7%.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Demogrāfiskā kapitulācija: Lietuva gaida afrikāņu pieplūdumu

CSP atzīmē, ka maijā tiks precizēts pagājušajā gadā dzimušo bērnu skaits, jo tiks papildināti dati par ārzemēs dzimušajiem. 2018.gadā ārzemēs dzimuši 202 bērni, 2017.gadā - 261 bērns.

Tāpat pērn samazinājās arī mirstība. 2019.gadā miris 27 661 Latvijas iedzīvotājs – par 4% vai 1159 mazāk nekā 2018.gadā.

Sarucis arī negatīvais dabiskais iedzīvotāju skaita pieaugums – 2018.gadā mirstības pārsvars pār dzimstību sastādīja 9506 cilvēkus, bet aizvadītajā gadā – 9072.

2020.gada sākumā, saskaņā ar provizoriskiem datiem, Latvijā dzīvoja 1,908 miljoni cilvēku – par 0,6% mazāk nekā gadu iepriekš.

Ziņu lente
0