Inflācijas līmenis valstī pietuvojies trim procentiem

© Pixabay / geraltФлаг евробанкнота
Флаг евробанкнота - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri preču cenas Latvijā kritušās par 0,5%, bet pakalpojumu cenas augušas par 0,3%.

RĪGA, 11. janvāris - Sputnik. Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka vidējā gada inflacija 2019.gadā sastādījusi 2,8%, vēsta RIA Novosti.

CSP informē, ka 2019.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri preču cenas Latvijā kritušās par 0,5%, bet pakalpojumu cenas augušas par 0,3%. Salīdzinājumā ar 2018. gadu, decembrī Latvijā pieaugušas gan pakalpojumu, gan preču cenas – par 2,1% un 2,6% atbilstoši.

2019.gada pēdējā mēnesī inflācija skāra ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu cenas – daži komunālie pakalpojumi gada laikā kļuvuši par 3,3% dārgāki.

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Gada inflācija Latvijā pārsniedz ES vidējo rādītāju

Aizvadītā gada augustā Eiropas statistikas biroja Eurostat pētiuma parādīja, ka Latvijā ražoto preču cenas 2019.gada jūnijā pieaugušas par 5,6% salīdzinājumā ar šo periodu 2018.gadā. Šī rādītāja pieaugums Latvijā izrādījās lielākais starp ES valstīm.

Analītiķi prognozēja, ka preču un pakalpojumu cenas Latvijā tikai pieaugs. Eksperti norādīja, ka šo situāciju ietekmē vairāki globālie un nacionālie faktori – saspringtā situācija Tuvajos Austrumos, jaunas sankcijas pret Teherānu, kā arī Venecuēlas naftas produktu eksporta straujā krišanās un dolāra kursa svārstības pret eiro.

Tagad līdz Latvijai var nonākt arī Tuvajos Austrumos redzamā konflikta atbalsis. Žurnālists un politologs Toms Ratfelders norādīja: ja Amerika izšķirsies par kādu nopietnu soli un izprovocēs Irānas atbildi, ja cietīs Dubaija vai Ormuza šaurums, arī Baltijas reģions sajutīs sekas, vismaz no naftas cenu viedokļa.

Ziņu lente
0