Iedzīvotāji un bizness samaksās 45 miljonus: Latvijā augs benzīna cenas

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗаправка автомобиля на одной из автозаправочных станций.
Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar naftas produktu akcīzes pieaugumu sarūk to realizācijas apjoma pieauguma temps: ja 2017. gadā rādītājs sasniedza 5,17%, 2018. gadā – tikai 1,19%, bet 2019. gada pirmajos desmit mēnešos – pat 0,2%.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. No nākamā gada 1. janvāra pieaugs benzīna un dīzeļdegvielas cenas, ņemot vērā akcīzes likmes pieaugumu, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta vietnē. Eksperti brīdina: cenu pieaugums draud ar "benzīna un dīzeļa tūrisma" uzplaukumu un nelegālo uzpildes vietu skaita pieaugumu.

Канистра - Sputnik Latvija
Uzpildīties Krievijā? No 1. janvāra Latvijā pacelsies benzīna cenas

Patlaban dīzeļdegvielas akcīzes nodoklis par 1000 litriem sastāda 372 eiro, bet no 2020. gada tas pieaugs līdz 414 eiro. Benzīna akcīze – 476 eiro par tūkstoš litriem, bet no 1.janvāra sasniegs 509 eiro.

VID prognozē, ka tas novedīs pie benzīna mazumtirdzniecības cenas pieauguma par 0,04 eiro par litru, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (21%), dīzeļdegvielas cena pieaugs par 0,05 eiro par litru, ieskaitot PVN.

Sašķidrinātās naftas gāzes cenu pieaugumu VID vērtē 0,03 eiro līmenī, ieskaitot PVN.

Savukārt Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) vērtē, ka pirmajā pusgadā degvielas tirgū strādāja 102 kompānijas ar mazumtirdzniecības licencēm. Naftas produktu akcīzes ienākumi pirmajā pusgadā sastādīja 11% no kopējiem ienākumiem valsts budžetā. Faktiski pirmajā pusgadā valsts pamata budžetā tika iekasēti 264 miljoni eiro no naftas produktu akcīzes.

LDTA uzskata, ka naftas produktu akcīzes rezultātā augs "degvielas tūrisms" – pārvadātāji, kā arī pierobežas iedzīvotāji vienkārši dosies pēc benzīna uz kaimiņvalstīm – Lietuvu un Poliju, kur degvielas cenas ir zemākas.

Akcīzes palielināšanas plānus negatīvi vērtē arī degvielas tirdzniecības uzņēmums "Virši-A".

Знаменитая Московская водка производится только в Латвии - Sputnik Latvija
Dārgāks kļūs gan degvīns, gan benzīns: valdība neatcels nodokļu celšanu

"Saskaņā ar mūsu aprēķiniem, Latvijas iedzīvotājiem un komerctransporta nozarei tas izmaksās papildu 45 miljonus eiro gadā, nerunājot jau par to, ka tas var ļoti negatīvi ietekmēt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju Baltijas mērogā. Ja degviela Latvijā uz akcīzes nodokļa rēķina maksās aptuveni par 7 centiem vairāk nekā Lietuvā vai Polijā, ne tikai ārvalstu, bet arī vietējie tranzīta nozarēs strādājošie uzņēmumi izvēlēsies iespēju uzpildīt degvielu šajās valstīs, kas vēl negatīvāk ietekmēs nodokļu ienākumus Latvijas budžetā," pastāstīja kompānijas izpilddirektors Jānis Vība žurnālam "Telegraf".

Līdztekus riskam, ka degvielas akcīzes pieaugums dāvās jaunu impulsu "benzīna un dīzeļa tūrisma" attīstībai Latvijā, pastāv vēl viena problēma – nelegālais tirgus, un degvielas cenu pieaugums uz nodokļa palielināšanās rēķina šo problēmu var tikai padziļināt.

Ziņu lente
0