Latvijas iedzīvotāji maksās mazāk par gāzi un elektrību: no kurienes nāk cenu samazinājums

© Unsplash / MossholderСчетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nākamā gada gāzes un elektroenerģijas tarifos Latvijā ir gaidāmas izmaiņas; ar ko ir saistīts šis samazinājums un vai tas būs būtisks.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Nākamgad Latvijas patērētājiem būs nedaudz mazāk jāmaksā par elektroenerģiju un gāzi. Par to liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumi, kas tika pieņemti šonedēļ, vēsta TV3.

Katru rudeni SPRK apstiprina nākamā gada tarifus. 2020. gadā ir gaidāmas izmaiņas.

Tarifu samazinās, OIK paliks

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem jaunajā gadā sola elektrības tarifu samazinājumu

Pirmām kārtām tie skars elektroenerģijas sadales tarifus, kuri ietilpst elektroenerģijas gala cenā kopā ar elektroenerģijas cenu, obligātā iepirkuma komponenti (OIK), pievienotās vērtības nodokli un elektroenerģijas pārvades tarifu.

Regulators samazinājis uzņēmuma "Sadales tīkls" kapitāla atdeves likmi, kurš sniedz sadales pakalpojumus, savukārt pati kompānija ir samazinājusi izmaksas un plāno turpināt šo procesu.

Lai gan daudzi politiķi solīja atbrīvoties no OIK, nākamgad tas joprojām būs rēķinos – praktiski tādā pašā apjomā, kā šogad.

Ja ņem vērā visu kopā, mēneša rēķins mājsaimniecībai ar vienas fāzes pieslēgumu un patēriņu līdz 100 kilovatstundām var samazināties par aptuveni 0,4 eiro, ja nemainīsies elektroenerģijas cena.

"Ja elektrības lietotāji ir aktīvi, viņi paši var ietekmēt elektrības cenu komponenti, izvēloties sev atbilstošāko tirgotāju," norādīja SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Kas ir ar gāzi

Лампочка - Sputnik Latvija
Elektrība Latvijā kļuvusi visdārgākā Baltijā

Izmaiņas, visticamāk, skars tās mājsaimniecības, kuras gāzi lieto ēdiena pagatavošanai vai apkurei. Tarifu samazinājums ir saistīts ar tirgus cenas izmaiņām un gāzes transportēšanas tarifa samazinājumu, ko apstiprinājis regulators.

"Mēs arī esam šo jautājumu pārrunājuši ar "Latvijas gāzi". Visticamāk, gaidāms samazinājums, bet "Latvijas gāzes" pusē tas ir jāaprēķina un jāpublisko līdz 10. decembrim," piebilda Irklis.

Jaunais gāzes transporta tarifs ir svarīgs arī tāpēc, ka nākamgad tiks izveidots Latvijas, Igaunijas un Somijas vienotais gāzes tirgus.

Ziņu lente
0