Vai būs sodi: VID sūta vēstules tiem, kam konta apgrozījums ir virs 15 000 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju 28 536 iedzīvotāji, kuriem ir jāiesniedz gada deklarācija par ienākumiem 2018. gadā obligātā kārtībā, joprojām nav to izdarījuši.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Lūk kādas vēstules sākuši saņemt Latvijas iedzīvotāji no VID: "Kopējā summa Jūsu kontos kredītiestādēs pārsniedz Jūsu ienākumus, kuri norādīti Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniegtajās deklarācijās."

Par šādu brīdinājumu saņēmējiem kļuva privātpersonas, kuru kontos kopējā kredīta un debeta apgrozījuma summa sastādījusi 15 tūkstošus eiro un vairāk, savukārt ienākumu apjoms varēja pārsniegt deklarēto, raksta avīze "Segodņa".

VID preses dienests šajā sakarā paziņojis sekojošo: ja jums ir izveidojusies nodokļu starpība, nodokļus nāksies samaksāt, pat ja jūs neesat iesniedzis deklarāciju. Pagaidām lūdz samaksāt tikai nodokļus, taču nākotnē būs arī sankcijas.

VID: ignorēšana neatbrīvo no pienākumiem

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Novērot un noklausīties ir bezjēdzīgi: VID vēlas aprēķināt nodokļus ar savām metodēm

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju, 28 536 iedzīvotāji, kuriem ir jāiesniedz gada deklarācija par ienākumiem 2018. gadā obligātā kārtībā, joprojām nav to izdarījuši.

Tās ir personas, kurām ir pienākums iemaksāt valsts budžetā nodokļu starpību, kura radusies diferencētā neapliekamā minimuma vai progresīvās nodokļu likmes piemērošanas rezultātā.

Taču VID norāda: ja šī deklarācija tiks iesniegta līdz šī gada beigām, sankcijas netiks piemērotas, taču no nākamā gada tolerances periods tiks atcelts un sekos parāda piedziņas process.

Cik vēstuļu ir nosūtīts

"VID atklājusi visas personas, kurām ir jāiesniedz deklarācija par ienākumiem 2018. gadā, un laika periodā no šī gada maija līdz novembrim vairākkārt nosūtījusi atgādinājuma vēstules gan elektroniski, Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), gan pa pastu, papīra formātā, tiem iedzīvotājiem, kuri nelieto EDS; ar daļu iedzīvotāju sazinājās telefoniski. Kopumā patlaban VID elektroniski nosūtījusi 170 507 un papīra formātā – 6 970 aicinājumus iesniegt gada deklarācijas par ienākumiem 2018. gadā," paskaidroja VID preses dienestā.

Sākotnējais iedzīvotāju skaits, kuriem bija obligātā kārtībā jāiesniedz gada deklarācija par ienākumiem 2018. gadā saistībā ar nodokļu starpības rašanos, sastādīja vairāk nekā 80 tūkstošus, un VID izsaka pateicību visiem, kas ir izdarījuši to savlaicīgi vai atsaucoties uz atgādinājumu.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
VID sola šogad nepiespriest sodu par nodokļu nenomaksāšanu

Savukārt iedzīvotājiem, kuri vēl nav to izdarījuši, VID atgādina, ka deklarācijas neiesniegšana vai arī apzināta atgādinājumu ignorēšana nekādā veidā neatbrīvo personu nedz no pienākuma iesniegt deklarācijas datus, nedz no pienākuma samaksāt radušos nodokļa starpību.

Tādēļ VID aicina katru iedzīvotāju ielūkoties savā EDS lietotāja profilā vai e-pastā, lai pārliecinātos, vai nav saņemta aicinājuma vēstule. Ja tāda ir saņemta, tad nevajag vilcināties un ir jāiesniedz gada deklarācija par ienākumiem 2018. gadā elektroniski, VID EDS, vai arī klātienē jebkurā VID Klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā.

Summu ir iespējams samazināt

Tāpat VID atgādina, ka iemaksas budžetā summu var samazināt vai arī pilnībā segt, ja ienākumu deklarācijai tiks pievienoti čeki, kvītis, bankas maksājumu uzdevumi vai konta izraksts, kas apliecina attaisnotos izdevumus.

Turklāt, ja persona atbilst noteiktiem kritērijiem, viņai tiks noteikts cits nodokļa nomaksas termiņš. Tostarp deklarācijā par ienākumiem 2018. un 2019. gadā nodokļa aprēķinātās summas termiņš ir noteikts līdz 2020. gada 1. decembrim personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst sekojošiem nosacījumiem:

- 2018. gadā tie nepārsniedza 55 000 eiro, savukārt 2019. gadā – 62 800 eiro;

- tie ir iegūti tikai Latvijā;

- izmaksas vietā no tiem tika ieturēts nodoklis;

- viņiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus (piemēram, ienākumi no algota darba, autortiesību honorāri, pensijas, darbnespējas pabalsti, ieņēmumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību un c.).

Молоток судьи - Sputnik Latvija
VID piemēros jaunus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā

Informācija par personai noteikto samaksas termiņu būs redzama EDS uzreiz pēc deklarācijas aizpildīšanas un nospiešanas "Pārbaudīt un saglabāt".

Turklāt, ja, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. un sekojošajiem gadiem, persona konstatē, ka aprēķinātā nodokļu parāda summa nepārsniedz 1 eiro, tā netiek aprēķināta un tā nav jāiemaksā valsts budžetā.

Plašāka informācija ir pieejama VID mājaslapā, sadaļā "Gada ienākumu deklarācija". Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotājus aicina zvanīt pa VID konsultāciju tālruni 67120000, konsultēties jebkurā VID Klientu apkalpošanas centrā vai vienotajos valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centros.

Ziņu lente
0