Latvijas iedzīvotāji joprojām uzticas skaidrai naudai

© PHILIPPE HUGUEN / AFPСнятие наличных в банкомате
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skaidra un bezskaidra nauda ir aptuveni vienādi populāras Latvijas iedzīvotāju vidū, sevišķi nelielos pirkumos

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji 44% savu maksājumu veic skaidrā naudā, liecina Latvijas Bankas pētījums.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, maksājumu skaits, izmantojot skaidru naudu, nedaudz pieaudzis: 2018. gadā to daļa sastādīja 40%, savukārt 2017. gadā – 42%.

Uz jautājumu par to, kas sagaida skaidru naudu tuvāko desmit gadu laikā, vispopulārākā (37%) atbilde bija, ka nekas nemainīsies. 29% respondentu uzskata, ka tās daļa samazināsies, 11% – ka skaidra nauda vispār izzudīs, savukārt 5% sagaida tās popularitātes izaugsmi.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Negodīgi pircēji Latvijā norēķinās skaidrā naudā, savukārt godīgi ar bankas kartēm

Tiesa, mīlestība pret skaidru naudu nav piemērojama 1 un 2 centu monētām: lielākā daļa aptaujāto piedāvā izņemt tās no aprites.

"Prognozēs par skaidrās naudas izmantošanu 10 gadu tālā nākotnē respondenti dalās divās grupās ar pretējiem viedokļiem, bet abām būtisks arguments ir tehnoloģiju attīstība. Pirmie uzskata, ka tā vairos norēķinu ērtību, padarīs tos drošākus un ātrākus, savukārt otrie uzskata, ka tehnoloģiju attīstība būs saistīta ar kļūmēm vai avārijām, tāpēc skaidrās naudas nozīme un drošība norēķinos saglabāsies arī pēc 10 gadiem," komentē "Latvijas fakti" direktors Aigars Freimanis.

Latvijas Bankas pārstāvis Ģirts Jansons uzskata, ka skaidra un bezskaidra nauda ir vienlīdz populāras Latvijas iedzīvotāju vidū – sevišķi nelielos pirkumos. Viņš uzsvēra, ka Latvijas Banka sen aicina "neturēt visas olas vienā grozā" jeb diversificēt riskus, izmantojot gan bezskaidru glabātuvi, gan skaidru naudu, kuras priekšrocības var viegli novērtēt pēkšņas elektroenerģijas atslēgšanas vai maksājumu karšu sistēmas kļūdas laikā.

Saskaņā ar Latvijas Bankas datiem, 2019. gada pirmajā pusgadā valstī tika veikts 262,1 miljons bezskaidras maksājums par kopējo summu 92,8 miljardu eiro apmērā. 60% - ar norēķinu karšu palīdzību.

Ziņu lente
0