Latvijas bankas pārtrauc kodu karšu izmantošanu

© AP Photo / Martin Meissner Банковская карта
Банковская карта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kodu karšu tehnoloģija neatbilst Eiropas Savienības drošības un prasību standartiem.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Lielākā daļa Latvijas banku no šodienas pārtrauc kodu karšu izmantošanu, raksta Jauns.lv.

Izmaiņas ir saistītas ar stingrāku Eiropas Savienības klientu elektroniskās autentifikācijas prasību stāšanos spēkā šī gada 14. septembrī, kuru mērķis ir aizsardzība no krāpšanās.

Eksperti uzskata, ka kodu karšu tehnoloģija, kas parādījās pirms 20 gadiem, šodien vairs neatbilst drošības standartiem: kodi nav dinamiski, tātad tie atkārtojas, atrodas vienā vietā un tamlīdzīgi.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Stājies spēkā Swedbank noteiktais limits maksājumiem ar kodu kartēm

"Atgādinām, ka banku klientiem rūpīgi jāiepazīstas ar savas bankas politiku kodu karšu izmantošanā," paziņoja Finanšu nozares asociācijā.

Piemēram, Swedbank un SEB bankas kodu kartes šodien varēs izmantot autorizācijai pēdējo dienu. Pēc tam ar kodu karšu palīdzību vairs nevarēs ieiet internetbankā, latvija.lv portālā, elektroniskās deklarēšanas sistēmā un citās vietnēs.

Luminor banka sākusi ierobežot maksājumus, kas tiek veikti ar kodu karšu vai internetbankas kodu kalkulatoru GO3 izmantošanu, no šī gada 2. jūlija, savukārt pilnībā atteiksies no tiem šodien.

Kā liecina asociācijas apkopotie dati, 2019. gada jūnijā vispopulārākais bankas klientu autorizācijas veids bijis viedtālruņa lietotne, kuru izmantoja 57%, 25% klientu izvēlējās kodu kartes, savukārt 17,5% – kodu kalkulatorus.

Viedtālruņu lietotājiem pieejamas lietotnes Smart ID, Google Authenticator, Mobilescan, savukārt klienti, kuriem nav viedtālruņu, var iegādāties kodu kalkulatoru.

Ziņu lente
0