Dombrovskis par PNB slēgšanu: mūsu pensionāriem dārgs katrs eiro

CC0 / pxhere / Пожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensionāri būs spiesti divas nedēļas gaidīt naudas atmaksu, vairāk nekā piecsimt cilvēki zaudēs darbu, bet maksātnespējas administratori pērk dārgu šampanieti.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. PNB Bankas slēgšana vissmagāk skars Latvijas pensionārus, norādīja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa") sarunā ar vietni Press.lv.

"Slēgta kārtējā banka – PNB Banka, sestā lielākā Latvijā. Par bēdīgu mūsu laika iezīmi kļuvis tas, ka mūs šāds notikums vairs nešokē. Bet PNB Bankai taču ir simt tūkstoši ieguldītāju, kuru vidū vismaz 40 tūkstoši ir pensionāri. 

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Pensionāru banku pirms vēlēšanām "piebeigt" nedrīkstēja: kas tagad notiks ar PNB

Tagad pensionāriem jādomā, kā izdzīvot veselas 12 (!) dienas, līdz būs pieejami līdzekļi no garantiju fonda. Vairāk nekā 500 mūsu līdzpilsoņu – bankas darbinieki – zaudēs darbu. Tai pat laikā maksātnespējas administratori pērk dārgu šampanieti – viņus gaida gards procents no bankas aktīviem, kas mērojami 550 miljonu eiro apmērā," teica Dombrovskis.

Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paudis gandarījumu par tamlīdzīgu notikumu attīstību.

"Latvijas finanšu sektors kļūst sakārtotāks un drošāks," skan politiķa paziņojums Twitter.

​​"Atbildīgās institūcijas sniegs bankas klientiem visu informāciju un atbalstu, nodrošinot likumā noteiktās garantijas," piebilda premjers. Iepriekš viņš apliecināja, ka situācija banku sektorā ir stabila, pieņemtie lēmumi liecina par efektīvu un atbildīgu kontroli.

Dombrovskis premjerministra optimismam nepiekrita.

Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
"Pensionāru banka" slēgta, Latvija – sajūsmā: bijušais ekonomikas ministrs par PNB Banku

"Pirmkārt, lēmumu slēgt Norvik pieņēma Eiropas Centrālā banka (ECB), nevis vietējā kontroles iestāde – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Tikai šī gada aprīlī komisija palūdza ECB paņemt banku "sev". Stāsta, ka FKTK gadiem ilgi sēdēja Norvik valdē un saskaņoja teju vai katru lēmumu. Un te pēkšņi 12.augustā ECB ierodas ar pārbaudi, pēc kuras nekavējoties secina, ka banka nav droša ieguldītājiem. Kas tad tā bija par vietējo "kontroli" visus šos gadus?! Citiem vārdiem, ja ECB kontrole bija "efektīva un atbildīga", tas var nozīmēt tikai to, ka vietējā kontrole ir pilnīgi pretēja.

Otrkārt, pensionāri noteikti nesapratīs premjera domu par labāk sakārtotu banku sektoru. Ko mazāks ir spēlētāju skaits tirgū, jo mazāka ir konkurence un jo dārgāki un mazāk pieejami ir pakalpojumi. Tā ir aksioma. Bet Norvik bija banka, kas specializējās tieši pensionāru segmenta apkalpošanā. Saskaņā ar Konkurences padomes analīzi, mazākie izdevumi 2018.gadā bija tieši Norvik klientiem. Tieši šai bankai bija viens no plašākajiem filiāļu tīkliem (44), kas ir tik svarīgi pensionāriem. Tāpat, saskaņā ar Konkurences padomes analīzi, tipiska patēriņa groza cena bankā Citadele (kurp tagad FKTK sūta klientus) ir par 18 eiro gadā augstāka nekā Norvik.

Skaidrs, ka mūsu premjerministram 18 eiro gadā nav nekāda nauda. Viņš taču sekmīgi pārdeva kinoteātri "Pionieris", kuru pats nav nopelnījis.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Mierā neliksies: kas būs PNB Bankas likvidators

Taču mūsu pensionāriem dārgs ir katrs eiro mēnesī. Pie mums taču katrs desmitais pensionārs, tātad 44 tūkstoši sirmgalvju, kuri kaut kā izdzīvo ar pensiju, mazāku par 100 eiro mēnesī!" atgādināja Dombrovskis.

15.augustā ECB konstatēja PNB Banka finansiālās grūtības. FKTK apturēja bankas darbību Latvijā, tātad no šī brīža apturēta maksājuma karšu un bankomātu darbība, kā arī maksājumi PNB interneta bankā.

PNB Banka vērsās pie klientiem ar ieteikumu atvērt kontu bankā Citadele. Vēstīts, ka izmaksas sāksies ne vēlāk kā 27.augustā.

Daugavpilī par pensionāriem, kuri būs spiesti stāvēt rindās, lai atgūtu savu naudu, parūpējās pilsētas dome – pie banku Citadele, Swedbank un Luminor filiālēm uzstādīti krēsli.

"Valsts mazspēju banku sektora jomas sakārtošanā labāk pārnest nestāvot kājās. Īpaši tas ir svarīgs vecākā gājuma pilsētniekiem," savā lapā Facebook uzrakstīja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš.

Ziņu lente
0