Vjetnamiešiem iepatīkas Latvijas "zelta vīzas"

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasЖители Вьетнама
Жители Вьетнама - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi kopš tika izveidota programma "Uzturēšanās atļauja apmaiņā pret investīcijām" vislielākais vīzu skaits nav izsniegts Krievijas pilsoņiem.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Latvijas programma "Uzturēšanās atļauja apmaiņā pret investīcijām" guvusi otru dzīvi pateicoties investoriem no Vjetnamas, raksta portāls Investment Migration Insider.

Старый город - Sputnik Latvija
Ies maksāt 5 tūkstošus: Latvijas VDD prognozē uzturēšanās atļauju pieprasījuma pieaugumu

Ja programma "Uzturēšanās atļauja apmaiņā pret investīcijām" būs tikpat veiksmīga 2019. gada otrajā pusē, kā tas bija pirmajā, tad šogad pieteikumu skaits pieaugs gandrīz par 50%. Pērn Latvija izsniedza 124 "zelta vīzas", savukārt šī gada jūnija beigās – 91.

Neticamie programmas glābēji izrādījušies Vjetnamas pilsoņi, kuri negaidīti iemīlējuši Latviju, vai vismaz tās "zelta vīzas". Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) atskaite par 2019. gada pirmo pusgadu liecina, ka ne mazāk kā 37% atbalstīto investoru bija Vjetnamas pilsoņi, lai gan pirms diviem gadiem viņi neizrādīja nekādu interesi par programmu.

Turklāt aizritējušajā pusgadā kādas citas valsts, nevis Krievijas pilsoņi pirmo reizi saņēmuši vairāk Latvijas "zelta vīzu": no 278 investoriem un viņu ģimenes locekļiem izsniegtajām vīzām 2019. gadā 103 saņēma Vjetnamas pilsoņi, 98 – Krievijas pilsoņi un 13 – Ķīnas pilsoņi.

Tik strauja vjetnamiešu interese par Latviju izraisa izbrīnu. Laika posmā no 2012. līdz 2017. gadam Vjetnamas pilsoņi saņēmuši tikai vienu "zelta vīzu", savukārt 2018. gadā, negaidīti, viņi saņēma jau 75 uzturēšanās atļaujas. Šī gada jūnijā šis skaitlis pieaudzis par 35%, savukārt līdz gada beigām varētu palielināties par 300%, salīdzinot ar pērno gadu.

Kā lai izskaidro šādu Vjetnamas investoru intereses vilni?

Pirmkārt, Latvijas Uzturēšanās atļauja ir lētākā piekļuve Šengenas zonai: 50 tūkstoši eiro biznesa investīcijām ir absolūti pieņemami klientiem. 2019. gada dati liecina, ka 29 no 30 Vjetnamas pieteicējiem izvēlējās biznesa investīcijas, nevis nekustamā īpašuma investīcijas vai noguldījumus bankās, kuri maksā jau 400 tūkstošus eiro.

Otrkārt, 2017. gada beigās Vjetnamas pilsoņi sasniedza "griestus" ASV investīciju vīzu EB-5 saņemšanai.

Zemes pārdošana kāpu zonā - Sputnik Latvija
Latvija "laicīgi" izrēķinājusies ar uzturēšanās atļaujām

Pēdējo desmit gadu laikā Eiropas Savienībā parādījušies vairāk nekā 6 tūkstoši jaunu pilsoņu un gandrīz 100 tūkstoši rezidentu, kuri saņēmuši dokumentus, pateicoties tā saucamajām "zelta vīzām". Lielāko daļu no tām – pa 10 tūkstošiem "zelta vīzu" katra – piešķīrusi Latvija, Lielbritānija, Spānija, Portugāle, Ungārija. Tām seko Grieķija, Kipra un Malta.

Četras ES dalībvalstis pārdod savu pilsonību, divpadsmit valstis tirgo uzturēšanās atļaujas. Investīciju pilsonības un uzturēšanās atļauju izsniegšanas programmu ietvaros piesaistīto tiešo ārvalstu investīciju apjoms desmit gadu laikā sasniedzis 25 miljardus eiro. No tiem 976 miljonus nopelnījusi Spānija, 914 miljonus – Kipra, 670 miljonus – Portugāle, bet Lielbritānija – 498 miljonus eiro.

Ziņu lente
0