Degvielas tirgotāji lūdz valdību glābt valsti no izputēšanas

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународная выставка автоиндустрии Auto 2019
Международная выставка автоиндустрии Auto 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degvielas akcīzes palielināšanās rezultātā Latvija izputēs, bet Lietuva kļūs bagāta, pievilinot visus naftas produktu pircējus no Latvijas.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. 2018. gadā cenu vidējo starpību Latvijā un Lietuvā bija iespējams izskaidrot ar degvielas akcīzes likmi. Tolaik šī starpība sasniedza 4 centus par litru.

Taču no 2020.gada 1.janvāra degvielas akcīze Latvijā atkal pieaugs. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) aplēsa, ka degvielas cenu starpība Lietuvā un Latvijā sasniegs 10 centus par litru, vēsta Tvnet.lv.

Автозаправочная станция - Sputnik Latvija
Kas notiek? Latvijā pieaug dīzeļdegvielas un benzīna cenas

Šī iemesla dēļ Latvija vairs nebūs pievilcīga naftas produktu pircējiem, un visi klienti brauks pēc benzīna uz Lietuvu.

LDTA ir noraizējusies un vērsusies pie premjerministra Krišjāņa Kariņa, finanšu ministra Jāņa Reira un Saeimas Budžeta un finanšu komisijas ar lūgumu atlikt akcīzes stāšanos spēkā.

LDTA uzsvēra: jau patlaban degvielas tirdzniecība zaudē konkurētspēju ar Lietuvu.

LDTA izpilddirektore Ieva Ligere atklāja, ka naftas produktu akcīzes politika ļoti negatīvi ietekmē un ietekmēs arī nākotnē degvielas realizācijas apjomus, jo samazinās konkurētspēja ar Igauniju un Lietuvu. Tas bija jūtams jau pēc akcīzes palielināšanās 2018.gadā, kad naftas produktu realizācijas apjoms jūtami saruka.

Latvija ir zaudējusi

2017.gadā automašīnu degvielas realizācijas kopapjoms pieauga par 5,17%, bet 2018.gadā – tikai par 1,19%. Nav ne mazāko šaubu par to, ka tas saistīts ar akcīzes pieaugumu, jo Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati liecina, ka reģistrēto automašīnu skaits Latvijā tikai pieaug, bet valsts ekonomiskā attīstība iet uz priekšu.

Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvija pazaudēs ienākumus no igauņu alkotūrisma: ko lai dara ar akcīzēm

Tātad trieciens degvielas tirgotājiem Latvijā jau ir izdarīts. Viņi sajuta klientu plūsmas pārorientēšanos no Latvijas uz Lietuvu, it īpaši kravu pārvadājumu segmentā un pie Lietuvas robežas. 2017.gadā Lietuvā realizācijai tika nodoti 292 920 m3 benzīna, bet 2018.gadā – jau 310 208 m3. Tātad pieaugums ir 5,9%, bet Latvijā benzīna realizācija kritusies par 4%.

Līdzīga situācija ir dīzeļdegvielas tirdzniecībā. Tā realizācija Lietuvā pērn pieauga par 6,21%, bet Latvijā – tikai par 2,49%.

Ligere uzsvēra: ja degvielas akcīze pieaugs no 2020.gada, Latvija zaudēs klientus – ne tikai igauņus, kuro brauks pēc degvielas uz Lietuvu, bet arī pati savus pilsoņus.

2018.gada sākumā pēc akcīzes pieauguma Latvijas degvielas tirdzniecības apgrozījums saruka par 30-40%. Tiesa, Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības vadītājs Sergejs Semjonovs paskaidroja, ka Latvijas valdība cerējusi uz pretēju efektu – ka cenu uzskrūvēšana ienesīs valsts kasē aptuveni 32 miljonus eiro.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Kāpēc Lietuvā ir lētāk, nekā Latvijā: Circle K paskaidroja degvielas cenu starpību

Semjonovs atzīmēja: valdība tika brīdināta par to, ka jaunā akcīze nenesīs valstij peļņu, un galu galā gaidāmi tikai zaudējumi aptuveni 10 miljonu eiro apmērā. Tomēr valdība brīdinājumu neuzklausīja un gatavojas no jauna kāpt uz vecā grābekļa.

Vēl vairāk, pērn Ligere uzsvēra, ka degvielas cenu pieaugums skars ikvienu Latvijas iedzīvotāju, par tos, kam nav personīgā transporta, jo līdz ar naftas produktu cenas pieaugumu noteikti augs arī preču un pakalpojumu cenas.

Ziņu lente
0