Uz papīra algas pieaug: vai tas ietekmē Latvijas iedzīvotāju dzīvi

CC BY 2.0 / TaxRebate.org.uk / EurosДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar oficiālo statistiku, Latvijas ekonomikā vērojama izaugsme, taču vai tas ir ietekmējis Latvijas iedzīvotāju atpūtas iespējas un viņu personīgo izvēli.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijas ekonomika un vidējās algas turpina pieaugt. SKDS pētījumu centra direktors Arnis Kaktiņš nolēma paskatīties, vai tas ietekmē labklājības izaugsmi Latvijas iedzīvotāju iespējās un izvēlē.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Ministrs: Latvijā valda totāla nabadzība, pietiek izspiest nodokļus no "sīkaļām"

Kaut arī vidējām algām pēc loģikas vajadzētu palielināt to ģimenes budžeta daļu, kuru var piešķirt izklaidēm, SKDS dati to neapstiprina.

Šogad tikai ceturtā daļa aptaujāto (26%) piekrīt apgalvojumam, ka viņu ģimene var tērēt izklaidei vairāk nekā pirms gada. Apmēram tāds pats rādītājs bija pirms gada.

Absolūtais vairākums respondentu (71%) paziņoja, ka nevar piešķirt atpūtai vairāk līdzekļu.

Visstiprāk Latvijas iedzīvotāju iespējas tērēt naudu izklaidēm samazinājās līdz ar krīzes iestāšanos – viszemākais šis rādītājs bija 2009.-2011. gadā, pēc tam tas pakāpeniski sāka augt, taču pēdējo četru gadu laikā atrodas aptuveni vienā punktā.

Tāpēc šie sabiedrības noskaņojuma mērījumi neliecina par strauju Latvijas iedzīvotāju labklājības uzlabošanos.

Tiesa Arnim Kaktiņam izdevās atrast rādītāju, kurš kaut arī netieši, taču liecina par Latvijas iedzīvotāju materiālā stāvokļa uzlabošanos. Runa ir par principiem, pēc kuriem Latvijas iedzīvotāji izvēlas sievas un vīrus.

Šogad par to, ka skaistums ir svarīgāks, nekā turīgums, paziņoja 51% aptaujāto – vairāk, nekā jebkad iepriekš. Mazāk nekā ceturtdaļa respondentu norādīja, ka viņiem esot svarīgāk, lai potenciālais attiecību partneris būtu turīgs.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, IKP izaugsme Latvijā sākusi palēnināties – šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ekonomika pieaugusi par 3%, bet iepriekš šis rādītājs sasniedza 5%.

ESAO prognozē Latvijai vēl nopietnāku ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos.

Ziņu lente
0