Kādās lietās Latvijas iedzīvotāji vēlas ieguldīt naudu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par labāko investīciju veidu Latvijas iedzīvotāji uzskata nekustamos īpašumus, par sliktāko – obligācijas.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Saskaņā ar Swedbank rīkotās aptaujas datiem, Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka labākais naudas ieguldīšanas veids ir nekustamie īpašumi, raksta Dienas Bizness.

Латвиец читает журнал в поезде - Sputnik Latvija
Swedbank: Latvijas iedzīvotāju noskaņojums par savām vecumdienām ir pārāk optimistisks

Šādu viedokli izteikuši 47% aptaujāto.

Otrajā vietā – ieguldījumi zeltā, par labu šādam investīciju veidam izteikušies 28% respondentu.

16% izvēlētos ieguldīt uzkrājumus 3. pensiju līmenī.

Saskaņā ar mājsaimniecību ieguldījumu statistiku, to kopējais apjoms divu gadu laikā palielinājies par miljardu eiro – no 5,8 miljardiem 2017. gada februārī līdz 6,9 miljardiem 2019. gada februārī.

Taču, kā norāda Swedbank pārstāvis, cilvēku pieredze atšķiras no minētā priekšstata.

"Atbildot uz jautājumu par ieguldīšanas pieredzi, cilvēki visvairāk ir minējuši bankas krājkontu (38%) un pensiju trešo līmeni (29%), kura popularitāte, salīdzinot ar 2015. gada datiem, ir pieaugusi par deviņiem procentpunktiem. Kopumā redzams, ka, pieaugot brīvo līdzekļu apjomam, gadu no gada pieaug to cilvēku skaits, kuri izmanto kādu no ieguldījumu veidiem – 2019. gadā tādu jau bija 76%," pastāstīja Swedbank Apdrošināšanas un investīciju nozares vadītājs Kristaps Kopštāls.

Tiešās investīcijas vērtspapīros-akcijās (12%), investīcijas fondos (7%) vai obligācijās (3%) iedzīvotāji retāk uzskata par labākajiem ieguldījuma veidiem. Taču pēdējā gada laikā ieguldījumi uzņēmumu akcijās piedzīvojuši būtisku pieaugumu (4% kāpums, salīdzinot ar 2017. gadu).

Svarīgākais ir drošība un peļņa

Latvijas iedzīvotājiem šobrīd vienlīdz svarīgi šķiet ieguldījumu drošība (32%) un labas peļņas iespējas (32%). Izvēloties uzkrājumu un ieguldījumu veidu, iedzīvotājiem ir svarīgi, lai tie ir vienkārši un viegli saprotami (44%), pietiekami ērti izmantošanā un uzskatāmi (37%), kā arī lai tie atbilst konkrētām vajadzībām (34%).

Ja šodien nāktos izvērtēt naudas ieguldīšanas iespējas, visbiežāk iedzīvotāji vēlētos to darīt termiņā no viena līdz trīs gadiem (22%), tālāk seko ieguldījumi līdz pieciem gadiem (17%) un uz ilgāku laiku (16%). Savukārt 14% iedzīvotāju vēlētos ieguldīt naudu termiņā līdz vienam gadam.

Ziņu lente
0