Kļuvis pārāk daudz: Latvijā vēlas ieviest grāmatvežu licencēšanu

© pixabayЗаполнение налоговой декларации, архивное фото
Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grāmatvežiem, kuri sniedz ārpakalpojumus, iespējams, ja no šī gada nāksies saņemt attiecīgu licenci, bez ekonomikas izglītības dokumentu saņemt nevarēs.

RĪGA, 2. aprīlis – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija gatavo nopietnas izmaiņas grāmatvedības pakalpojumu nozarē, turpmāk šī profesija tiks licencēta, vēsta telekanāla TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ierēdņi uzskata, ka šobrīd Latvijā grāmatvedības pakalpojumu nozarē vērojams patiess haoss: šīs profesijas pārstāvju kļuvis pārāk daudz, daudzi diezgan pavirši izturas pret savām funkcijām, kas neveicina naudas atmazgāšanas apkarošanas situācijas uzlabošanu. Savest kārtībā šo nozari Latvijai uzstājīgi iesaka Eiropas Padomes Naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu izvērtēšanas ekspertu komiteja Moneyval. Tāpēc VID un Finanšu ministrija piedāvā ieviest jaunas izmaiņas: atļaut likumīgi sagatavot atskaites un citu uzņēmumu dokumentāciju tikai tiem grāmatvežiem, kuri saņēmuši attiecīgu licenci.

Diagrammas - Sputnik Latvija
Nodokļi un neparedzami likumi: biznesu neapmierina Latvijas valdība

Licencēšana paredzēta grāmatvežiem, kuri sniedz ārpakalpojumus. Saskaņā ar VID datiem, šodien grāmatvedības pakalpojumus sniedz vairāk nekā 7 tūkstoši firmu un pašnodarbināto. Šādu kompāniju pakalpojumus lielākoties izmanto mazi un vidēji uzņēmumi, kuriem nav nepieciešamības vai kuriem nav iespējas noalgot grāmatvedi pastāvīgam darbam.

Šobrīd valsts neizvirza grāmatvežiem kvalifikācijas prasības. Finanšu atskaites drīkst sastādīt gan veterinārs, gan inženieris, ja viņam, protams, uztic kompānijā veikt šādu darbu. Par nepareizu grāmatvedību VID soda nevis darbinieku, bet gan kompānijas vadību. Jaunā kārtība neatcels priekšniecības atbildību, taču nopietnu kļūdu gadījumā atbildīgi būs arī grāmatveži.

"Jautājums par grāmatvedības nozares sakārtošanu ir samērā sens. Arī pašu profesionālās organizācijas vēlas lielāku skaidrību, kārtību ieviest, bet jautājums ir aktualizējies papildus saistībā ar to darbu, kas Latvijā notiek saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, un konkrēti šis uzdevums ieviest ārpakalpojumu grāmatvežu licencēšanu izriet no noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas plāna. Tas ir viens no uzdevumiem," - paziņoja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins.

Купюры евро в конверте - Sputnik Latvija
Uzņēmēji: pie ēnu ekonomikas noveduši augstie nodokļi, nevis parādi

Gaidāmās izmaiņas atbalsta grāmatvežu asociācijas un lielas grāmatvedības firmas. Iepriekš ierēdņu, darba devēju un arodbiedrību tikšanās laikā tika apspriesta ideja, ka VID var deleģēt licencēšanu pašām grāmatvežu organizācijām, jo tām ir zvērināti revidenti. Vislielākās izredzes būtu ietekmīgajai Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijai. Asociācijas pārstāvji jau gadiem ilgi vēlas, lai profesijā tiktu ieviestas licences un stingra kvalitātes kontrole, jo grāmatveži-neprašas bez izglītības dempingo un iedragā profesijas reputāciju. Asociācijā saka, ka izmaiņas nepalielinās birokrātiju un nevedīs pie cenu kāpuma.

Grāmatvežiem nav vienota viedokļa sakarā ar plānoto licencēšanu. Diskusijās tiek paustas bažas, ka, ja licencēšana nonāks asociāciju rokās, var tikt uzspiesta dalība šajā organizācijā, maksas kvalifikācijas kursi un pašas licences cenu palielināšana. Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Bekere skaidro, ka licences iegūšanai nekādi papildu kursi un sertifikāti nav paredzēti.

Jautājums par to, kam uzticēt licencēšanu, ir diskusiju priekšmets. Šo funkciju ir gatavs uzņemties arī pats VID.

"Šobrīd jā, iekšēji ieņēmumu dienestā mēs esam gatavi uzņemties šo izaicinājumu, tas nebūs vienkārši, droši vien. Jā, mēs esam gatavi paši licencēt, paši arī šos grāmatvežus uzraudzīt, veikt ļoti kompleksu nozares sakārtošanu. Man protams ir prieks, ka arī pati nozare ļoti aktīvi iesaistās gan ar padomu, gan ar idejām, es nedomāju, ka viņu pašmērķis bija pārņemt šo licencēšanu obligāti, kā nosacījumu, tas bija piedāvājums kā alternatīva, lai atslogotu ieņēmumu dienesta darbu, bet mēs esam gatavi, un mēs šo kā ideju virzīsim Finanšu ministrijai," - paziņoja VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte.

Kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Grāmatvežiem būs jāapdrošinās

Pēc viņas sacītā, licences iegūšana izmaksās apmēram 50 eiro.

Mazie uzņēmumi sakara ar licencēšanas projektu raizējas, ka izmaiņu rezultātā pieaugs grāmatvedības ārpakalpojumu cenas. Jo licencēšana izspiedīs no tirgus grāmatvežus ar pieredzi, taču bez nepieciešamās izglītības, un tos, kurš līdztekus pamatdarbam palīdz sagatavot atskaites uzņēmumiem ar nelielu apgrozījumu un biedrībām. Rezultātā nāksies vai nu noalgot speciālistu pastāvīgam darbam, vai arī maksāt licencētiem grāmatvežiem, kuri neizbēgami iekļaus savā cenrādī savas licences vērtību.

Likumprojekts var nonākt valdībā jau aprīlī. Plānots, ka izmaiņas varētu stāties spēkā jo šogad.

Ziņu lente
0