Latvijas iedzīvotāji vēlas sniegt pakalpojumus, krievi un ķīnieši – ražot

CC BY 2.0 / Images Money / EuroEiro banknotes. Foto no arhīva
Eiro banknotes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmējdarbības gars Latvijā ir mundrs, taču tikai retais ir gatavs nodarboties ar sociālā biznesa projektiem – lielākā daļa orientēta uz peļņu, liecina pētījums Amway.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Baltijas valstu iedzīvotāji pārsvarā dod priekšroku pakalpojumu sniegšanai, nevis preču ražošanai, parādīja kompānijas Amway organizētais uzņēmējdarbības pētījums, vēsta la.lv.

Latvijā 60% iedzīvotāju izvēlētos biznesu pakalpojumu sfērā, Igaunijā – 62%, Lietuvā - 63%.

Dati Eiropas Savienībā nedaudz atšķiras – 54% eiropiešu dotu priekšroku pakalpojumiem, savukārt 46% orientēti uz ražošanu.

Valstis, kurās iedzīvotāji ir vairāk uz ražošanu orientēti – Grieķija (60%), Indija (51%), Ķīna (50%), Krievija (50%).

Rīgas Ekonomikas augstskolas zinātniskais līdzstrādnieks un pētnieks Aivars Timofejevs uzskata, ka iedzīvotāju vēlme sniegt pakalpojumus ir izskaidrojama ar faktu, ka parasti produktu ražošana asociējās ar lielākām investīcijām un attiecīgi – arī risku. Savukārt pakalpojumi lielākajai daļai cilvēku šķiet vienkāršāki un saprotamāki.

Jāpiebilst, ka tāda proporcija atbilst Latvijas IKP struktūrai, kura lielāko daļu (75%) veido tieši pakalpojumi.

Labāk klātienē un ar peļņu

Interesanti, ka joprojām cilvēku attieksme pret digitālajām iespējām ir visai skeptiska – gan pasaulē, gan Latvijā vairums izvēlētos uzņēmējdarbību ar iespēju apkalpot savus klientus klātienē, nevis digitāli. Latvijā šādu viedokli pauda 78% respondentu, Lietuvā – 76%, Igaunijā – 72%, Eiropas Savienībā vidēji – 75%.

Lielākais skaits respondentu, kuri gatavi izmantot digitālās iespējas sakariem ar klientiem, atrodams Ķīnā – tur 47% izvēlētos virtuālos, nevis personīgos sakarus.

Cilvēks ar dokumentiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uzņēmējs: valsts aparāts Latvijā aug un izmanto tikai represiju metodi

Sākot biznesu, lielākā daļa cilvēku Latvijā (73%) orientējas uz peļņas saņemšanu, nevis sociāli orientētu uzņēmējdarbību. Kaimiņvalstīs rādītājs ir mazāks: Lietuvā – 59%, Igaunijā – 64%. Vidēji ES šis rādītājs sasniedz 60%.

Sociāli orientētu uzņēmējdarbību biežāk izvēlētos Dānijā (tamlīdzīgai darbībai priekšroku dotu 64% respondenti), ASV (57%), Grieķijā (57%).

Peļņas lielā nozīme Latvijas iedzīvotāju acīs ir skaidrojama ar izpratni par uzņēmējdarbību, uzskata Timofejevs. Lai arī iedzīvotāji gribētu kontaktēties ar klientiem un sniegt pakalpojumus klātienē, kas varētu liecināt par lielāku gatavību iesaistīties sociālā uzņēmējdarbībā, taču tādu tendenci aptauja neuzrāda.

Viņš atzīmēja, ka, lai arī uz tiešu jautājumu par peļņu cilvēki atbild ar vispārpieņemtajiem šabloniem, viņu rīcība reālajā dzīvē var būt citāda, un salīdzinoši liels skaits cilvēku varētu iesaistīties sociāla rakstura uzņēmējdarbības projektos.

Amway pētījums notiek jau astoto reizi. 44 pasaules valstīs pa tālruni vai personiskās sarunās aptaujāti 48 998 cilvēki vecumā no 14 gadiem.

Amway ir tiešās pārdošanas uzņēmums, tā ienākumi aizvadītajā gadā sasnieguši 8,6 miljardus ASV dolāru.


Ziņu lente
0