Uzņēmējs: par 1500 eiro algu izglītotus darbiniekus sameklēt neceram

© Sputnik / Игорь Онучин / Pāriet pie mediju bankasMedicīnas preparātu ražošanas cehs
Medicīnas preparātu ražošanas cehs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visi labie speciālisti Latvijā jau darbu ir atraduši, un darba devējiem ir ļoti grūti atrast darbiniekus – kontingents, kas ierodas iekārtoties darbā, ir ļoti vājš, pastāstīja Vitālijs Skrīvelis.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Uzņēmēji Latvijā aizvien biežāk saskaras ar darbaspēka trūkumu – 69% uzņēmēju darbspēka pieejamību uzskata par sliktu vai ļoti sliktu. Situācija ir tik nelabvēlīga, ka, piemēram, farmaceitiskais uzņēmums darbinieku meklējumos vairs necer, ka sameklēs cilvēkus ar ķīmiķa izglītību, vēsta avīze Dienas Bizness.

Bankas Citadele un SKDS veiktais pētījums liecina, ka darbaspēka pieejamības līmenis Latvijā ir krities līdz minimumam kopš 2016. gada sākuma. Darbinieku deficīts kļūst aizvien manāmāks ar katru ceturksni. Patlaban jau gandrīz puse uzņēmēju atzīst, ka pēdējā gada laikā nācies saskarties ar grūtībām, ko rada uzņēmuma nodrošināšana ar nepieciešamo darbaspēku.

Uz atbilstošu izglītību vairs necer

Avīze Dienas Bizness aprunājās ar kompānijas PharmIdea pārstāvjiem, kas par 80% pieder investoriem no Krievijas. Tā strādā industriālā parka teritorijā Olainē un nodarbojas ar patentbrīvo pretvēža medikamentu un ginekoloģijā nepieciešamo farmaceitisko preparātu ražošanu. Pat uzņēmumam, kas gatavs maksāt no reģiona viedokļa visai lielu algu, kvalificētu kadru problēma ir ļoti asa.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis pastāstīja, ka zāļu iesaiņošanas līnijai uzņēmums vairs pat necer sameklēt darbiniekus ar attiecīgo izglītību (ķīmiķus).

"Mums vienkārši vajadzīgi loģiski domājoši cilvēki, ko iespējams apmācīt un kuri no fizisko datu viedokļa spēj strādāt sterilajā zonā, jo tur darbs rit speciālā skafandrā. (..) Nu, sterilā šķīduma pagatavošanā ir jāzina matemātika. Tas ir, vajadzīgi cilvēki, kas prot koncentrēties. Grūti tādus atrast," – stāstīja Skrīvelis.

Viņš atklāja, ka 70% darbinieku, kuri ieradušies darbā preparātu fasēšanas līnijā, pamet darbu pirmo triju mēnešu laikā, lai arī alga no Olaines viedokļa nav nemaz tik maza.

"Mūsu algu līmenis sākas no 1000 eiro un beidzas ar 4000 eiro. Līniju operatori sāk ar mazu amatu, taču pēc tam var pakāpties līdz augstākam. Piemēram, 40 gadus veca sieviete. Droši vien bērni jau ir izauguši, tātad viņai nevajadzēs bieži ņemt slimības lapas, viņai ir darba un dzīves pieredze. Mums tas ir labs variants," – paskaidroja Skrīvelis.

Autobusa vadītājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Par 900 eiro autobusu vadītāji Latvijā strādāt nevēlas

Taču pat ar algu, piemēram, 1500 eiro apmērā nav nemaz tik vienkārši sameklēt labus darbiniekus.

"Domāju, visi labie darbinieki jau strādā. Latvija ir zaudējusi 400 tūkstošus darbspējīgo iedzīvotāju, un tagad vietējiem darba devējiem grūti atrast darbiniekus," – stāstīja farmaceitiskā uzņēmuma pārstāvis.

Viņš atzina, ka darba meklētāju kontingents ir ļoti vājš.

"Mazliet vienkāršāk ir ar speciālistiem, viņi pie mums pelna 2-3 tūkstošus eiro, taču arī prasības ir augstākas. Mēs viņus pieņemam tūlīt pēc universitātes, vēl gadu mācām uz vietas. Ļoti trūkst ķīmiķu-analītiķu. Viņu vienkārši nav. Trūkst kvalitātes nodrošināšanas speciālistu, tos nākas mācīt pašiem," – stāstīja Skrīvelis.

Šajā situācijā uzņēmums cer piesaistīt darbiniekus no ārzemēm, piemēram, no Baltkrievijas.

"Plānojam piesaistīt analītiķus no Baltkrievijas. Esam jau strādājuši ar vienu meiteni no Baltkrievijas, taču tas bija pirms 4 gadiem. Formalitāšu nokārtošanas procedūra ilga gadu. Tagad apstākļi it kā ir labāki, un pašlaik formalitātes iespējams nokārtot pusotra mēneša laikā," – norādīja Vitālijs Skrīvelis.

Ziņu lente
0