Par 900 eiro autobusu vadītāji Latvijā strādāt nevēlas

© Sputnik / Sergey MelkonovAutobusa vadītājs. Foto no arhīva
Autobusa vadītājs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā trūkst autobusu vadītāju, jaunieši nevēlas tērēt laiku D kategorijas tiesību iegūšanai un dodas uz starptautiskajiem kravu pārvadājumiem – tur arī maksā vairāk.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Esošā nodokļu politika Latvijā rada starptautisko pārvadājumu priekšrocību pār reģionālajiem pasažieru pārvadājumiem, tādēļ jaunieši arvien retāk izvēlas autobusu vadītāju profesiju, raksta avīze Dienas Bizness.

Vienāds nodokļu apmērs nostāda daļu uzņēmumu, kuri strādā pasažieru pārvadājumu jomā, nevienlīdzīgā situācijā ar starptautisko kravu pārvadājumu kompānijām, tās vienkārši izrādās nekonkurētspējīgas, paziņoja izdevumam SIA B-Bus valdes priekšsēdētājs Vitālijs Komars.

"Cilvēki iet strādāt starptautisko kravu pārvadājumu jomā, jo tur ir augstākas algas, un tas tiek nodrošināts uz nodokļu rēķina," - pateica Komars.

Viņš paskaidroja, ne tikai Latvijā, bet arī visā Austrumeiropā šoferi saņem lielākas algas komandējuma naudas dēļ, kamēr rietumvalstīs lielākā algas daļa ir pati alga.

"Piemēram, Luksemburgā, starptautisko pārvadājumu vadītājiem alga sastāda 90%, komandējuma vai dienas piemaksa – 10%. Latvijā algas daļa sastāda 41%, Lietuvā – 36%, pārējais – piemaksas," - pastāstīja Komars.

Saskaņā ar B-Bus aprēķiniem, Latvijas autobusa vadītājs mēnesī saņem vidēji 893 eiro, savukārt kravas mašīnu šoferi – 1417 eiro.

Kravas automašīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ne miera, ne atpūtas: tālbraucēji pārkāpj ES tiesiskās normas

Vēl viens faktors, kurš traucē pasažieru pārvadājumu nozarei piesaistīt darbam pietiekamu vadītāju skaitu, – tā ir nepieciešamība saņemt D kategorijas tiesības.

"Lai iegūtu autobusa vadītāja tiesības, no sākuma jāiegūst kravas mašīnas vadītāja kategorija. Šajā situācijā vadītāji izvēlas kravas mašīnas, netērējot laiku un naudu D kategorijas tiesību iegūšanai," - paskaidroja Komars.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka par vadītāju trūkumu sūdzas arī transporta kompānijas kravu pārvadājumu jomā. Smagais darbs, nepieciešamība gulēt mašīnā un bieži turpat ēst, ne pārāk augstās algas un uzbrukumu risks padara tālbraucēja šofera profesiju arvien nepopulārāku. Pēc asociācijas "Latvijas auto" prezidenta Valda Trēziņa  sacītā, vidējais tālbraucēja vecums Latvijā pastāvīgi palielinās, vecumā līdz 30 gadiem strādā tikai 7-8% vadītāju. Visbiežāk tālbraucēji – tie ir cilvēki vecumā no 50 līdz 55 gadiem.

"Mūsu šoferi noveco. Ir atsevišķas kompānijas, kurās mašīnas jau sāk stāvēt šoferu trūkuma dēļ. Ja politiķi nepieņems pozitīvu lēmumu attiecībā uz trešo valstu darbaspēka piesaisti, mēs nevarēsim attīstīt un droši vien sāksim samazināt biznesa apjomus," brīdināja Trēziņš.

Акция - ночлег в тягаче - Sputnik Latvija
Pārnakšņo kabīnē: tālbraucēji organizējuši neparastu akciju Palangā

Šajā situācijā transporta kompāniju pārstāvji iestājas par ārzemju strādnieku ievešanas atvieglošanu. Šobrīd darba devējiem ir jānosaka viņiem alga, kas nav zemāka par vidējo valsts algu, šobrīd tas ir vairāk nekā tūkstotis eiro pirms nodokļu nomaksas.

Ostu, tranzīta un loģistikas padome piedāvā atvieglot prasības un kravas mašīnu šoferiem šajā summā iekļaut komandējuma naudu. Ja norādītājā summā darba devēji iekļaus komandējuma naudu – praksē tā mēdz sastādīt lielāko algas daļu – tad varēs piesaistīt vairāk ārzemju šoferus, skaidro nozarē.

Ziņu lente
0