Mēbeļu ražotājs: uz Maskavu Latvija var cerēt, bet Rietumiem mēs esam trešā pasaule

© Sputnik / Sergey MelkonovStarptautiskā interjera izstāde. Foto no arhīva
Starptautiskā interjera izstāde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vidējā cenu segmenta mēbeļu ražošanas kompānijām nav jāraizējas par konkurenci ar IKEA iekšējā tirgū, savukārt ārpus Latvijas robežām preci virzīt jau ir ļoti grūti, uzskata Juris Griķis.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Latvijas Mēbeļu ražotāju asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidents un kompānijas "Marks M" īpašnieks Juris Griķis Dienas Bizness intervijā pastāstīja, kā vietējos uzņēmumus ietekmēs IKEA ienākšana, kā arī par grūtībām iziet starptautiskos tirgos.

IKEA ne visus "nogalinās"

Veikals IKEA Rīgā tika atvērts 30. augustā. Tā platība sastāda 34,5 tūkstošus kvadrātmetru, savukārt kopumā veikala teritorija aizņem 10 hektārus.

Eksperti uzskata, ka zviedru gigants sastādīs konkurenci Latvijas kompānijām. Taču, pēc Griķa domām, IKEA nekādā veidā neietekmēs vidējo un augsto cenu klases segmentus. Savu viedokli viņš skaidro uz situācijas piemēra ar gultas un matrača iegādi.

Открытие магазина IKEA в Риге - Sputnik Latvija
Klienti sūdzas: Latvijas IKEA darbinieki "pašu rasējumos neko nesaprot"

"Cilvēki pērk mēbeles miegam trīs reizes dzīvē. Pirmo reizi – kad īrē savu pirmo dzīvesvietu. Un tad gultas izvēle krīt uz maksimāli lētāko. Otrā reize – kad precas. Jaunai ģimenei naudas arī nav ļoti daudz, tādēļ gulta būs no vidējās klases sērijas. Un trešo reizi gultu un matraci pērk, kad bērni jau ir pieauguši, un ģimene var atļauties sev labas un dārgas mēbeles. Mēs strādājam pēdējos divos segmentos, IKEA – pirmajā segmentā. Mēs nešķērsojam un nekad nešķērsosim viens otram ceļu," - uzskata "Marks M" vadītājs.

Taču ekonomiskā segmenta uzņēmumi varētu neizturēt konkurenci ar zviedru veikalu, uzskata Griķis. Pēc viņa sacītā, tirgos, kuros ienāk IKEA, apmēram 14-15% mēbeļu nozares mazā biznesa "vienkārši pazūd".

Iziet ar franšīzi

Kas attiecas uz Latvijas mēbeļu ražošanas nozares uzņēmumiem – mazām kompānijām te klājas grūti. Šobrīd Latvijas mēbeļu ražotāju absolūtais vairākums, kuri strādā uz Eiropas tirgiem, – tās ir kompānijas, kuras veic noteiktus līguma darbus, tātad pēc principa private label. Ar sava zīmola mēbelēm ienākt ārzemju tirgos, it sevišķi Rietumos, ir ļoti grūti.

Pat viņa kompānija, kuras apgrozījums 2017. gadā sastādīja 2,6 miljonus eiro, necenšas iziet ārzemju tirgos ar savu preci. Plānoti tiek citi varianti – franšīzes tirdzniecība, taču arī šis starptautisko tirgu apgūšanas veids ne visur spēj nostrādāt.

"Pirmās tikšanās mums ir paredzētas Maskavā, tur Latvijas preces vērtē par to labo kvalitāti. Savukārt Beļģijā mēs centāmies ienākt ar konceptu, un neizdevās – Latvija viņiem ir trešā pasaule. Interese būtu, es domāju, Baltijā, Skandināvijā un Krievijā," - uzskata Griķis.

Ziņu lente
0