Krievija samazinājusi elektroenerģijas piegādes Latvijai – cena pieaugusi par 12%

© Pixabay / sfedorЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aukstuma atnākšana, samazināšanās vēja ģenerācijas sektorā, tehniskie darbi AES Zviedrijā un importa samazināšanās no Kaļiņingradas apgabala kļuva par elektroenerģijas cenas kāpuma iemeslu Latvijā.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Elektroenerģijas cenas Lietuvā un Latvijā pagājušajā nedēļā pieaugušas attiecīgi par 11,6% un 10% — tostarp, sakarā ar importa samazināšanu no Kaļiņingradas apgabala, vēsta Lietuvas neatkarīgais elektroenerģijas piegādātājas Elektrum Lietuva savā mājaslapā. Krievijas elektroenerģijas iepirkumu samazināšanas iemesli netiek nosaukti.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Enefit vadītājs pastāstīja, kad Latvijā beigsies elektroenerģijas cenu kāpums

Pagājušajā nedēļā elektroenerģija sadārdzinājās visās Baltijas valstīs. Tas bija saistīts ar aukstuma atnākšanu, ražošanas apjomu samazināšanos vēja ģenerācijas stacijās un tehniskajiem darbiem AES Zviedrijā, vēsta Elektrum Lietuva. Lietuvā un Latvijā cenu kāpumu tāpat ietekmēja importa samazināšana no Krievijas, norādīja Lietuvas kompānijā.

Elektroenerģijas cena Lietuvā palielinājās par 11,6% — līdz 59,41 eiro par megavatstundu un bija augstākā Baltijā. Latvijā cena palielinājās par 10% — līdz 58,59 eiro par megavatstundu, Igaunijā – par 16,8% — līdz 50,56 eiro par megavatstundu.

Oktobra pirmajā nedēļā elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieaudzis par 3% — līdz 521 gigavatstundai. Latvijā pieaugums sastādījis 5% (līdz 139 gigavatstundām), Lietuvā un Igaunijā – attiecīgi 3% (līdz 229 gigavatstundām) un 2% (līdz 152 gigavatstundām).

No 1. līdz 7. oktobrim elektroenerģijas ražošana Baltijas valstīs palielinājusies par 16% — līdz 373 gigavatstundām – Igaunijā un Latvijā attiecīgi par 40% (līdz 204 gigavatstundām) un par 10% (līdz 84 gigavatstundām), savukārt Lietuvā samazinājusies par 14% (līdz 85 gigavatstundām).

Электроподстанция - Sputnik Latvija
Lētāko elektroenerģiju Lietuvai pārdod Kaļiņingrada un Baltkrievija

Vasaras garumā Baltijas valstīs elektroenerģija kļuva dārgāka, tika uzstādīti vairāki pēdējo gadu rekordi. Karstais laiks noveda pie elektroenerģijas pieprasījuma celšanās. Taču sausuma dēļ notika ūdens līmeņa samazināšanās hidroelektrostaciju rezervuāros.

Septembra vidū elektroenerģijas cena sāka samazināties Igaunijā, taču turpināja palielināties Latvijā un Lietuvā. Tikai iepriekšējā mēneša beigās elektroenerģijas cena samazinājās visās Baltijas valstīs. Tas bija saistīts ar ražošanas pieaugumu Nord Pool biržas tirdzniecības reģionā, kā arī ar ikgadējo tehniskās uzraudzības darbu beigām Somijas un Zviedrijas AES. Taču oktobra sākumā cena atkal sāka palielināties.

Ziņu lente
0