Elektriķi un metinātāji Latgalē nevēlas strādāt par 900 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovСварка
Сварка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmēji no Latgales žēlojas par kvalificētu darbinieku trūkumu.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Bezdarba līmeņa ziņā Latgale ir viens no nelabvēlīgākajiem reģioniem Latvijā, tomēr vietējie uzņēmēji nevar aizpildīt vakances, neskatoties uz nenodarbināto cilvēku lielo skaitu, vēsta Latvijas radio 4 pārraide  "Doma laukums".

Nav nemaz tik vienkārši atrast Latgalē speciālistus, pat piedāvājot augstāku algu par vidējo reģionā (700 eiro bruto), stāsta metālapstrādes uzņēmuma BM Industrial valdes loceklis Sergejs Kumeiskis.

"Piemēram, mūsu kolēģi no Dānijas meklē metinātājus, maksā vairāk nekā 700 eiro. Neviens rindā nestāv. Mēs meklējam tehnologu, piedāvājam daudz vairāk par 700 eiro. Cilvēki rindā nestājas. Meklējam celtniekus, piedāvājam vairāk nekā 700 eiro. Nestāv rindā. Meklējam elektriķus, taču rindas nav. Ne par 700, ne par 800, ne par 900 eiro… Cilvēku vienkārši nav," – stāstīja Kumeiskis.

Uzņēmums varētu paplašināties, palielināt metālapstrādes apjomus, taču, atzina Kumeiskis, firma pat neplāno tādas lietas, ņemot vērā kadru atlases grūtības. Kvalificēti speciālisti pie vienas vietas neturas un jebkurā brīdī ir gatavi pāriet uz citu uzņēmumu vai pat aizbraukt uz citu reģionu vai ārzemēm.

"Mēs pieņēmām lēmumu ņemt tik daudz (darba – red.) cik varēsim paveikt un nepaplašināties. Redzam, ka mums ir darbs 10 cilvēkiem, taču ņemam diviem, bet pārējo cenšamies pārdot, lai vēlāk, kad man darba nebūs, nenāktos šos cilvēkus atlaist. Ja es visu laiku atlaidīšu un atkal pieņemšu darbā, cilvēki pie manis vairs nenāks," – ir pārliecināts Kumeiskis.

Ar līdzīgu problēmu saskāries Daugavpilī strādājošais franču uzņēmums Axon cable, kas nodarbojas ar kabeļu savienojumu ražošanu. Zemā alga latgaliešus nesaista. Lai atrisinātu problēmu, Axon cable sadarbojas ar augstskolām un meklē darbiniekus citos reģionos.

"Cieši sadarbojamies ar Daugavpils Universitāti, ar RTU, ja runa ir par augsti kvalificētiem darbiniekiem, ļoti daudz ir šo universitāšu absolventu. Savukārt operatoru darbs ir mazāk kvalificēts. Mēs risinām jautājumu. Meklējam darbiniekus ārpus pilsētas. Cenšamies izdomāt sociālās programmas: organizējam transportu, piešķiram mājokli un citas sociālās garantijas," – atklāja uzņēmuma mārketinga koordinatore Ineta Pečonka.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Fabrikas īpašniece: Latvijā izaugusi bezdarbnieku paaudze

Daži uzņēmumi, kam nav izdevies sameklēt darbiniekus Latgalē, cenšas piesaistīt viesstrādniekus.

"Šomēnes partneri atveda 30 cilvēkus, kuri nav Eiropas pilsoņi. Šķiet, tadžiki. Latgalē strādā trīsdesmit tadžiki," – stāstīja Kumeiskis.

Par grūtībām, ar ko saskaras Latgale, informēti arī ierēdņi, taču pagaidām jautājums par problēmas konceptuālu risinājumu paliek neatbildēts, un katrs uzņēmums izeju meklē pats.

Ziņu lente
0