Donalds Tramps sastrīdējies ar ANO nabago amerikāņu dēļ

© pixabayПопрошайничество
Попрошайничество - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO pārskata autors apliecina, ka dzīve ASV ir īsāka un smagāka nekā citās bagātajās demokrātiskajās valstīs. Aizvien plašāk izplatās attīstītajās valstīs likvidētas slimības.

ANO pārstāvis nabadzības un cilvēktiesību lietās Filips Alstons publicējis pārskatu, kas liecina: aptuveni 40 miljoni amerikāņu dzīvo trūkumā, 18,5 miljoni – galējā trūkumā, bet 5,3 miljoni – absolūtā nabadzībā, kas raksturīga tikai atpalikušākajām "trešās pasaules" valstīm. Vašingtona šo dokumentu nosaukusi par "nekorektu, musinošu un bezatbildīgu". Par kārtējo konfliktu Savienoto Valstu un Apvienoto Nāciju Organizācijas starpā – materiālā RIA Novosti stāsta Maksims Rubčenko.

Skarbu kontrastu zeme

Filipa Alstona pārskata pamatā ir oficiālie statistikas dati, kā arī ANO speciālā pārstāvja sarunas ar ASV ekonomistiem, sociologiem un sociālo dienestu darbiniekiem. Rezultāts šokē: vispārēja labklājības trūkuma fonā ASV fiksēts augstākais bērnu nabadzības un jaundzimušo mirstības līmenis starp salīdzināmām valstīm, kas veido Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (ESAO).

Dokumentā, ko apspriež amerikāņu mediji, atzīmēts, ka dzīve ASV ir īsāka un smagāka nekā citās bagātākajās demokrātiskajās valstīs. Aizvien plašāk izplatās attīstītajās valstīs likvidētas slimības.

"Savienotajās Valstīs ir ārkārtīgi zems vēlētāju reģistrācijas līmenis salīdzinājumā ar citiem ESAO locekļiem, — uzsvēra ANO speciālais pārstāvis, — toties ir pats augstākais aptaukošanās līmenis civilizētajā pasaulē." Pārskata autors uzsvēra, ka līdzās kliedzoši lielajam skaitam nabadzīgo iedzīvotāju valstī dzīvo vairāk nekā 25% no 2208 pasaules miljardieriem.

Alstons atzīmēja, ka pašlaik ASV krasi mainās ekonomiskie apstākļi, ņemot vērā Trampa īstenoto nodokļu reformu: "Jaunā politika nodrošina neredzēti lielas nodokļu atlaides un finansiālās priekšrocības ļoti bagātiem pilsoņiem un lielākajām korporācijām, kas daļēji tiks apmaksātas uz nabadzīgo cilvēku sociālo pabalstu samazināšanās rēķina. Turklāt plānots īstenot radikālu programmu finansiālās, ekoloģiskās, sanitārās un ekonomiskās drošības deregulācijai, kas krasi vājinās vidējās klases un nabadzīgo amerikāņu aizsargātības līmeni."

Viņš vērtēja, ka Trampa reformu dēļ 20 miljoni vidējās klases pārstāvju un trūcīgo zaudēs iespēju saņemt medicīnisko apdrošināšanu un radīs jaunus šķēršļus sociālo atbalstu saņemšanas procesā.

Логотип Bank of America в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Rietumi biedē visu pasauli ar jaunu globālo krīzi?

"Bērnu nabadzības augstie rādītāji nozīmē, ka šī sociālā kaite tiks nodota no paaudzes paaudzē, un amerikāņu sapnis pārvērtīsies par amerikāņu ilūziju. Iespēju vienlīdzība, kas tiek augsti vērtēta teorētiski, patiesībā ir mīts, turklāt ne tikai minoritātēm un sievietēm, bet arī daudziem baltajiem vidējās klases pārstāvjiem," – konstatējis Alstons.

Jūs melojat!

Teikt, ka Vašingtonai Alstona pārskats nebija patīkams, būtu ļoti maigi. Trampa administrācija dokumentu nosauca par "nekorektu, musinošu un bezatbildīgu".

Lai "noskaidrotu patiesību", Savienotās Valstis iesniedza ANO savu dokumentu. "Pasaulei zināms, ka ASV ekonomika ir lielākā, ietekmīgākā un novatoriskākā uz planētas, – tajā teikts. – Patlaban valstī sākas jauna ekonomiskās izaugsmes un uzplaukuma ēra. Trampa administrācija cīnās par amerikāņu darba vietām un atbalsta tos, kuri nodrošina ekonomikas attīstību. Diemžēl Alstona kunga ziņojumā nav veltīta pienācīga uzmanība pašreizējai politikai, kuras mērķis ir ekonomiskās izaugsmes veicināšana."

Aprakstot Trampa administrācijas rūpes par pilsoņiem, dokumentā pieminēta grantu programma bezpajumtnieku atbalstam.

"Pašreizējā ASV administrācija stāv plecu pie pleca ar mūsu partneriem, lai atbalstītu reālus mājokļu problēmas risinājumus tiem, kuri pretējā gadījumā būtu spiesti dzīvot patversmēs vai uz ielas," – apgalvoja Vašingtona.

Trampam padomi nav vajadzīgi

Šis konflikts, asākais visā ASV un ANO savstarpējo attiecību vēsturē, palika neredzams plašai sabiedrībai, līdz amerikāņu medijos nenokļuva melnraksts – ASV oficiālā atbilde Alstona pārskatam ar Trampa padomnieku komentāriem.

NATO - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa nevēlas, ASV – nevar. NATO liktenis nav prognozējams?

Piemēram, līdzās apgalvojumam par to, ka ASV "sākas jauna ekonomiskās izaugsmes un uzplaukuma ēra", kāds eksperts uzrakstījis: "Šī ēra turpinās jau astoņus-deviņus gadus, tā sākās jau Obamas laikā. Mēs to mantojām, pēc tam paplašinājām, taču tas viss beigsies ar lielām problēmām pēc viena vai diviem gadiem. Tāpēc es to nepieminētu."

Žurnālisti atzīmēja, ka Tramps vienkārši ignorējis padomnieku piezīmes. Tāpat kā agrāk.

Viedokļi sakrīt

Jāpiebilst, ka Filipa Alstona vērtējumu pastāvīgi apstiprina aizvien jauni dati. Piemēram, Oxford Analytica eksperti, kuri pētīja amerikāņu mājsaimniecību izdevumus, noskaidroja, ka patiesībā 60% ASV pilsoņu strādā tikai lai saglabātu ierasto dzīvesveidu, bez tā uzlabošanas perspektīvām. "Daudzi vēl joprojām dzīvo no vienas algas līdz otrai," – konstatēja pētījuma vadītājs Gregorijs Dako, Oksfordas universitātes ASV ekonomijas katedras vadītājs.

Investīciju banka Morgan Stanley aprēķināja, ka relatīvi zemas vispārējās inflācijas apstākļos ASV – 2,4% gadā – viens izdevumu postenis gulstas kā smags slogs gandrīz uz visu pieaugušo amerikāņu pleciem: benzīna cenas ASV gada laikā ir pieaugušas par 24%. "Domājams, šis pieaugums apēdīs trešo daļu līdzekļu, ko iedzīvotāji ietaupījuši nesenās nodokļu samazināšanas rezultātā," – uzsvēra analītiķi.

Pazīstamais ekonomists Tomass Piketi, bestsellera "Kapitāls XXI gadsimtā" autors, noskaidrojis, ka pusei amerikāņu mājsaimniecību reālie ienākumi patlaban atrodas 1971. gada līmenī. "Vidējais ienākums pirms nodokļu un atvilkumu nomaksas sastāda tikai 16 tūkstošus dolāru. Pie tam 1% visbagātāko vidējais ienākums pirms nodokļu nomaksas sastāda 1,3 miljonus dolāru," – atzīmēja ekonomists.

Ziņu lente
0