Smēķētāju maciņus Latvijā noplicinās jauna akcīze

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasSmēķēšana
Smēķēšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielisks iemesls atmest smēķēšanu: no 1. jūlija cigarešu cenas Latvijā pieaugs akcīzes nodokļa likmes pieauguma rezultātā.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Atbilstoši nodokļu reformas noteiktajiem akcīzes nodokļa likmes pieauguma termiņiem, no 1. jūlija Latvijā augs cigarešu cenas, vēsta Mixnews.lv.

Jaunie normatīvie akti Latvijā stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī. Valdība uzskata, ka jaunievedumi nodokļu sistēmā sekmēs lielākās darbspējīgo iedzīvotāju daļas ienākumu palielināšanos un uzlabos vienkāršo cilvēku dzīvi.

Tabakas izstrādājumi - Sputnik Latvija
Veikalos vairs nebūs atklāti pieejamas cigaretes

Citu starpā tika pieņemti grozījumi likumā par akcīzes nodokli. Pirmo reizi tabakas izstrādājumu nodoklis pieauga 2018. gada 1. janvārī, bet no 1. jūlija akcīzes nodoklis cigaretēm augs vēl par 5,5% — no 67 līdz 70,7 eiro par 1000 cigaretēm. Nākamais tabakas akcīzes pieaugums ieplānots 2019. gada 1. janvārī.

Daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cigarešu cenu pieauguma rezultātā valstī samazināsies smēķētāju skaits. Taču tabakas izstrādājumu tirgotāji ceļ trauksmi — viņi noraizējušies par cigarešu nelegālā apgrozījuma pieaugumu.

Kur pazuduši 4,5 miljoni

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka akcīzes nodokļa likmes celšana laikā, kad valsts nespēj sekmīgi apkarot tabakas produkcijas nelegālo apgrozījumu, bieži rada kaitējumu legālajiem tirgotājiem, bet nelegālais tirgus gūst jaunas iespējas.

Vinstons Čērčils - Sputnik Latvija
Latvijas ārsti vēlas aizliegt politiķiem smēķēt

Danusēvičs pievērsa uzmanību tam, ka valdība velti cer gūt kādas īpašas priekšrocības uz tabakas akcīzes pieauguma rēķina. Savu viedokli eksperts pamatoja ar budžeta ienākumu rādītājiem šī gada pirmo piecu mēnešu laikā: maijā tabakas akcīze ienesa 73,4 miljonus eiro, nevis ieplānotos 77,9 milj. eiro, tātad iztrūkums sasniedzis 4,45 milj. eiro.

Iztrūkums  liecina, ka pagaidām smēķētāji nav papildinājuši valsts maciņu ar prognozēto ienākumu apjonu, secināja Danusēvičs. Viņš atzīmēja, ka nav zināms, kāpēc valsts nav saņēmusi tādu summu — iespējams, tā nonākusi ēnu ekonomikas kabatās, taču var būt, ka samazinājies smēķētāju skaits.

Labas ziņas

Tomēr Latvijas valdība patiešām cenšas cīnīties ar smēķēšanu. Iepriekš vēstīts, ka Saeimas Darba un sociālo lietu komisija atbalstījusi ierosinājumu, kas aizliegtu cigaretes veikalos izvietot pircējiem redzamās vietās, un tās būs iespējams nopirkt tikai pēc cenu saraksta. To paredz Tabakas izstrādājumu aprites likuma grozījumi. Šos likuma grozījumus komisija sāka izstrādāt pirms diviem gadiem.

Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Kontrabandisti ieveda Latvijā cigaretes gāzes cisternā

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) piedāvā aizliegt smēķēt darba vietā skolotājiem, mediķiem, policistiem un valsts augstākajām amatpersonām,

Likumā par tabakas izstrādājumu, augu izcelsmes smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un tām paredzēto šķidrumu apriti ir vairāki ierobežojumi. Piemēram, likums aizliedz smēķēt bērnu klātbūtnē, parkos un daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās.

Jāpiebilst, ka Eurostat apkopotā statistika par plaušu vēža slimnieku skaitu liecina, ka Latvijā onkoloģijas slimību nesto letālo gadījumu starpā šī slimība ir atbildīga tikai par 15% nāves gadījumu. Latvijai tā ir laba ziņa, jo Austrumeiropas iedzīvotājiem mazāk pieejamas mūsdienīgās plaušu vēža diagnostikas un ārstēšanas metodes.     

Ziņu lente
0