Valsts uzņemsies daļu risku sausuma gadījumā

© Sputnik / Андрей Архипов / Pāriet pie mediju bankasSausums
Sausums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apdrošināšanas kompānijām nav izdevīgi apdrošināt sējumus no sausuma, un citās Eiropas valstīs tādos gadījumos fermeriem palīgā nāk valsts.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Zemkopības ministrija piedāvā zemnieku atbalsta plānu sausuma laikā, vēsta LTV.

Šonedēļ Latvijas premjerministra Māra Kučinska vadītā Krīzes vadības padome nolēma atzīt ilgstošo sausumu Latvijā par valsts mēroga dabas katastrofu.

Lauks - Sputnik Latvija
Latvijas zemniekiem nekompensēs sausuma radītos zaudējumus

Zemkopības ministrijas dati par pagājušo rudeni liecina, ka Latvijā tika apdrošināti tikai 3,7% lauku. Latgalē — 0,17%. Kompensāciju dabas stihijas gadījumos piedāvāja tikai divas polises. Sausums parasti skar ļoti lielas teritorijas, tāpēc apdrošināšanas kompānijas nepiedāvā fermeriem šādas polises: kompensācijas nāktos izmaksāt ļoti daudziem, tādēļ tas ir neizdevīgi.

Citās Eiropas valstīs problēmu risina tā, ka valsts uzņemas daļu riska, ja notiek liela mēroga katastrofas, uzsver Zemkopības ministrija. Kādas saistības varētu uzņemties valsts, plānots izlemt līdz augustam.

"Sausums ir visas valsts mērogā. Nevar būt tā, ka vienā Latvijas daļā ir drausmīgs sausums, savukārt citā nav. Līdz ar to ar apdrošināšanas naudu ir par maz, apdrošinātāji nodrošina sevi, taču pastāv risks, ka ar to varētu nepietikt. Līdz ar to tiek plānota arī valsts līdzdalība, lai apdrošinātājiem šis pasākums būtu drošāks," — pastāstīja Zemkopības ministrijas pārstāvis Ritvars Zapereckis.

Lauks - Sputnik Latvija
Lazdiņš: no sausuma zaudējumus cieš visi zemnieki
Šobrīd šāda mehānisma nav, un fermeri savus sējumus nepadrošina pārāk aktīvi, kaut gan Lauku atbalsta dienesta atlīdzina 60% polises vērtības. Piemēram, pērn līdz septembrim iesniegti 189 kompensācijas pieteikumi.

Taču šogad zemnieki vairāk interesējas par sējumu apdrošināšanu un aktīvāk noformē polises, pastāstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abašins.    

Ziņu lente
0