Latvijas kompānija nevēlas maksāt 66 miljonus eiro par baltkrievu naftu

© Sputnik / Алексей Бабушкин / Pāriet pie mediju bankasНефтеперекачивающая станция
Нефтеперекачивающая станция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūnija sākumā Latgales apgabala tiesa pieņēma lēmumu piedzīt no LatRosTrans par labu AS "Polocktransņeftj Družba" 66 744 966 eiro sakarā ar prasītājam piederošās naftas prettiesisku izsūknēšanu un pārdošanu.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Kompānija LatRosTrans pārsūdzēs Latgales apgabala tiesas lēmumu par 66 744 966 eiro piedziņu par labu AS "Polocktransņeftj Družba", informēja uzņēmums savā vietnē.

Rezervuāri naftas produktu uzglabāšanai - Sputnik Latvija
Baltkrievija pieprasa no Lietuvas 69 miljonus eiro par nosūknēto naftu

Kompānija uzskata, ka Latgales apgabala tiesas lēmums neatbils Latvijas Augstākās Padomes lēmumam no 1991. gada 24. augusta par Latvijas Republikas valstiskuma ekonomiskā pamata nodrošināšanu – tas paredzēja, ka Latvija pārņem savā īpašumā visu tās teritorijā esošo bijušās PSRS uzņēmumu aktīvus. Tiesas lēmums neatbilst arī Ārlietu ministrijas un Saeimas juridiskā biroja lēmumam – resori apstiprināja, ka pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas tās teritorijā esošie naftasvadi un tajos esošā nafta pāriet LR īpašumā.

LatRosTrans ir pārliecināta, ka tiesas spriedums apdraud arī virkni citu Latvijā esošo aktīvo, kā rezultātā būtiski pasliktināsies ārvalstu investīciju piesaistīšana Latvijā.

Atgādināsim, ka 2010. gadā LatRosTrans pieņēma lēmumu nosūknēt tehnoloģisko naftu cauruļvadā Polocka-Ventspils ("Družba" daļa, kas ved cauri Latvijas teritorijai — red.). Nepieciešamību nosūknēt naftu Latvijas uzņēmums pamatoja ar apkārtējās vides apdraudējumu. Ziņots, ka naftas cauruļvadā atradās aptuveni 150 tūkstoši tonnu naftas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā.

Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" iesniedza tiesā prasību pret LatRosTrans. Divas Latvijas tiesu instances atzina, ka nafta cauruļvadā Polocka-Ventspils nav Baltkrievijas kompānijas īpašums. Pēc tam sekoja negaidīts Augstākās tiesas lēmums par to, ka abās iepriekšējās instancēs, iespējams, kļūdaini interpretēti 90. gadu sākumā parakstītie dokumenti. Tiesa Latvijā nonāca pie slēdziena, ka, saskaņā ar Aktu par Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā izvietoto īpašumu sadali, nafta pieder Novopolickas naftas transporta uzņēmumam "Družba", kas vēlāk tika pārveidots par AAS "Polocktransņeftj Družba".

Tiesvedība turpinājās, un 8. jūnijā Latvijas apgabala tiesa nolēma piedzīt no LatRosTrans 66 744 966 eiro par labu AS "Polocktransņeftj Družba" sakarā ar prasītājam piederošās naftas prettiesisku izsūknēšanu un pārdošanu.

Klaipēdas jūras osta - Sputnik Latvija
Baltkrievijas tranzīts varētu pamest Klaipēdas ostu

No LatRosTrans tiks piedzīta arī valsts nodeva (66 883 eiro) un tiesas izdevumi (49 800 eiro).

LatRosTrans nodrošina dīzeļdegvielas transportēšanu pa maģistrālajiem naftas produktu cauruļvadiem Polocka-Ventspils un Polocka-Mažeiķi Latvijas teritorijā. LatRosTrans īpašnieki ir VN (66%) un Krievijas kompānija "Transņefteprodukt" (34%).

Līdzīga tiesvedība "Polocktransņeftj Družba" norisinās Lietuvā. Baltkrievijas kompānija "Polocktransņeftj Družba" (tas ir Baltkrievijas naftas un ķīmijas koncerna "Belņeftehim" uzņēmums) tiesā cenšas panākt no Lietuvas uzņēmuma "Orlen Lietuva" kompensāciju 68,9 miljonu eiro apmērā par naftu, kas glabājās 2006. gadā slēgtajā naftas cauruļvada "Družba" iecirknī Lietuvā.

29. martā Šauļu apgabala tiesa noraidīja Baltkrievijas kompānijas prasību pret uzņēmumu "Orlen Lietuva", ņemot vērā iztecējušo noilguma laiku, taču Baltkrievijas puse var pārsūdzēt šo lēmumu Lietuvas Apelācijas tiesā.

Ziņu lente
0