Uzticēties vai nē: kā latvieši uztvēruši banku krīzi

CC BY-SA 2.0 / noricum / Glass JarСтеклянная банка с крышкой
Стеклянная банка с крышкой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram

RĪGA, 19. maijs – Sputnik. Saskaņā ar socioloģiskā SKDS centra veiktās aptaujas rezultātiem, mazākā Latvijas iedzīvotāju daļa raizējas par to, kas notiek valsts banku sektorā, vēsta Grani.lv.

В хранилище коммерческого банка - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas pamet vietējās bankas līdz ar nerezidentiem

Samazināt bankas pakalpojumu izmantošanas apjomu plāno 9,6% Latvijas iedzīvotāju, 1,6% respondentu paziņoja, ka pēdējā laika notikumu ietekmē atvēruši kontus citās bankās, savukārt 1% aptaujāto atzinās, ka vispār slēguši ciet bankas kontus. Finanšu ieradumus izmainījuši 3,6% aptaujāto, 2,1% izmainīja finanšu plānus.

Nomainīt galveno banku nolēma 0,8% respondentu, 3% atzinās, ka tikai izskatīja šādu iespēju. Tā, piemēram, 1,7% aptaujāto domā par konta slēgšanas iespēju bankā, savukārt 1% respondentu paziņoja, ka jau ir slēguši bankas kontus.

Par kontu atvēršanu citās bankās domā 2,6% respondentu, savukārt 2,2% izdarījuši vai grasās izdarīt kaut ko citu attiecībā uz bankas pakalpojumiem.

Turklāt 14,1% aptaujāto norādīja, ka izanalizējuši banku reputāciju un riskus, kuru pakalpojumus viņi šobrīd lieto.

Tai pašā laikā lielākā aptaujas dalībnieku daļa, jeb 68,9% paziņoja, ka notikumi Latvijas banku sektorā nav viņus ietekmējuši, un viņi negrasās neko iesākt.

Problēma ir

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Kā Latvijai cauri plūst 1% visas pasaules dolāru darījumu

Problēmas Latvijas finanšu sistēmā sākās februārī, kad kļuva zināms, ka ASV Finanšu ministrija tur aizdomās Latvijas ABLV Bank naudas atmazgāšanā. Februāra beigās banka paziņoja par pašlikvidāciju. Un, pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas sacītā, ABLV drūmo likteni varētu piedzīvot vēl desmit Latvijas bankas ar lielu daļu nerezidentu-noguldītāju.

Turklāt februārī, sakarā ar aizdomām par izspiešanu un kukuļu saņemšanu 100 tūkstošu eiro apmērā, tika aizturēts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierobežošanas mēra kārtā uz izmeklēšanas laiku aizliedza Rimšēvičam pildīt lēmumu pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijas Latvijas Bankā, kā arī izbraukt no valsts, kā dēļ viņš nevar piedalīties Eiropas Centrālās Bankas (ECB) Padomes darbā.

Ziņu lente
0