Politologs: valsts vēlas kontrolēt Latvijas iedzīvotāju privāto dzīvi

CC BY 2.0 / TaxRebate.org.uk / EurosДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts bez jebkādām sankcijām varēs iegūt informāciju par pilsoņu bankas kontiem, tas izskatās pēc privātās dzīves kontroles, uzskata politologs Jurģis Liepnieks.

RĪGA, 17. maijs – Sputnik. Tas, ka bankām būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par fiziskajām personām, kuru konta gada apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro, ir mēģinājums pārņemt kontroli pār pilsoņu privāto dzīvi, uzskata politologs Jurģis Liepnieks.

Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Problēmas ar dokumentiem un nodokļiem: kāpēc Latvijas iedzīvotāji klusē par emigrāciju

Jaunā kārtība paredz, ka finanšu kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem līdz kārtējā gada 1. februārim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informācija par klientiem, kuru norēķinu kontā un noguldījumu kontā pēc pieprasījuma kopējā debeta un kredīta summa vienā iestādē sastāda 15 tūkstošus eiro un vairāk.

Noteikumi stāsies spēkā no 2018. gada 18. maija.

"Protams, ka tāda informācija noteikti palīdz pieķert tevi kaut kādās lietās. Bet šis ir politisko vērtību jautājums. Tas īstais mērķis ir sekojošs – ja tam varēs piekļūt VIDs, skaidrs, ka tam gandrīz automātiski varēs piekļūt drošības iestādes. Tavs privātais konts tomēr ir pietiekami sensitīva informācija, bet te principā valsts varēs šiverēt," — pateica Liepnieks RīgaTV 24 raidījumā Preses klubs.

"Piecpadsmit tūkstoši eiro gadā… būs ļoti daudz tādu kontu. Tas ir vienkārši normatīvais akts, lai valstij atvērtu nekontrolētu, pilnīgi brīvu pieeju. Tur nevajadzēs ne tiesneša sankciju, ne ko citu," — piebilda viņš.

Ziņu lente
0