Karš tiek atlikts: Tramps atliek nodevu ieviešanu sabiedrotajiem

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе
Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV administrācija līdz 1. jūnijam atlikusi lēmumu par nodevu ieviešanu tērauda un alumīnija importam no Eiropas Savienības valstīm un sabiedrotajām valstīm – Kanādas un Meksikas, vēsta vairāki starptautiski mediji.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Reuters, The Wall Street Journal un vairāku citu mediju informācijas avoti tāpat informē, ka Tramps tuvāko dienu laikā grasās paziņot arī par Dienvidkorejas pilnas atbrīvošanas no minētājiem tirdzniecības ierobežojumiem procedūras beigām, vēsta Sputnik Igaunija.

Флаг Китая - Sputnik Latvija
Ķīna aicina Krieviju kopīgi pretoties Vašingtonas spiedienam

Sestdien, 28. aprīlī, "prezidenta-biznesmeņa" Donalda Trampa administrācija nostādīja savus partnerus un Eiropas "kolēģus" izvēles priekšā: vai nu viņi piekrīt Amerikas kvotām, vai nu "kolēģu" valstu produkcijai tiks ieviestas stingras muitas nodevas. Iepriekš, šī gada 8. martā, ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu par tērauda un alumīnija ievešanas nodevām, uzsākot jauno protekcionisma politiku un rosinot jaunu tirdzniecības karu ar pārējo pasauli.

Līdz 1. maijam Eiropai bija jāizvēlas mazākais no ļaunumiem. Acīmredzami sabiedroto stingrā pozīcija likusi Trampam atlikt tik kardinālu lēmumu, jo Eiropā bija izlemts: ja ASV ieviesīs nodevas ES tēraudam un alumīnijam, tad Eiropas Savienība iesniegs sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), centīsies atbalstīt savus ražotājus un pacels nodevas amerikāņu džinsiem, viskijam un motocikliem.

Krievija no nodevām atbrīvoto valstu sarakstā neiekļuva, tādēļ varētu vērsties šajā sakarā PTO tiesā. Marta beigās Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrija novērtēja Krievijas kompāniju zaudējumus no Amerikas nodevām teju 3 miljardu dolāru apmērā. Neskatoties uz to, pēc Krievijas vicepremjera Arkādija Dvorkoviča vērtējuma, kaut arī ASV lēmums radīs noteiktus zaudējumus Krievijas metalurģijas nozarei, tie izrādīsies ievērojami mazāki, nekā vairākām citām valstīm, tostarp, Ķīnai.

Ziņu lente
0