Latvijas dīzeļa tranzīta uzņēmumu uztrauc "caurules" uzturēšana

© Sputnik / Sergey MelkonovNaftas termināļi Ventspils brīvostā
Naftas termināļi Ventspils brīvostā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija LatRosTrans 2018. gada pirmajā ceturksnī pa maģistrālajiem cauruļvadiem transportējusi 932 tūkstošus tonnu naftas produktu – par 38% mazāk nekā šajā periodā 2017. gadā.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Krievijas un Baltkrievijas naftas produktu tranzīts cauri Latvijas teritorijai joprojām samazinās — holdinga kompānijas Ventspils nafta uzņēmums LatRosTrans atskaitījies par pārsūknēto produktu apjoma krišanos par 38% 2018. gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo periodu aizvadītajā gadā, vēsta tvnet.lv.

Laikā no šī gada janvāra līdz martam uzņēmums pārsūknējis pa maģistrālajiem cauruļvadiem 932 tūkstošus tonnu naftas produktu.

Rīgas brīvosta - Sputnik Latvija
Paiders: Latvijas tranzīts strauji krīt, un ir laiks nosaukt cenu mūsu sabiedrotajiem

Naftas produktu pārsūknēšanas apjomu samazināšanos uzņēmuma vadība pamato ar kravu kopējā apjoma samazināšanos Baltijas valstīs, it īpaši no Krievijas — kaimiņvalsts īsteno politiku ar mērķi pārorientēt Krievijas kravas uz savām jūras ostām.

LatRosTrans galvenais mērķis ir apturēt kravu apgrozījuma samazināšanos, saglabāt iekārtu atbilstošu tehnisko stāvokli un novērst degvielas zādzības no cauruļvadiem, informēja uzņēmums.

LatRosTrans nodrošina dīzeļdegvielas transportēšanu pa maģistrālajiem naftas produktu cauruļvadiem mašrutā Polocka-Ventspils un Polocka-Mažeiķi Latvijas teritorijā. Uzņēmuma īpašnieki ir VN (66%) un Krievijas kompānija "Transņefteproduktu" (34%).

2017. gadā LasRosTrans apgrozījums bija 10,025 milj. eiro — par 4,4% mazāk nekā 2016. gadā, peļņa augusi par 81,2% — līdz 1,746 milj. eiro. Pērn uzņēmums pārsūknēja pa maģistrālajiem cauruļvadiem 3,4 milj. tonnu naftas produktu — par 6% mazāk nekā 2016. gadā.

Latvijas, tāpat kā citu Baltijas valstu tranzīta sektors zaudējis lielu daļu kravu, ņemot vērā Krievijas nodomu attīstīt pašmāju infrastruktūru Baltijā un palielināt Ļeņingradas apgabala dzelzceļa caurlaides spēju.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Ameriks prognozējis Krievijas kravu zaudējumus Rīgas ostā

Organizācijas "Baltijas asociācija — transports un loģistika" dati liecina, ka četru gadu laikā dzelzceļa pārvadājumi samazinājušies par 23%, Latvijas ostu apgrozījums — par 16%, un tautsaimniecība zaudējusi vismaz 132 miljonus eiro.

Asociācija publicēja atklātu vēstuli Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas un Eiropas komisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicināja izstrādāt ostu atbalsta programmu.

Tā varētu paredzēt kravu pārvirzīšanu no citām ES ostām. Līdzīgas programmas Eirppas mērogā ieviestas vairākās nozarēs ar mērķi samazināt bezdarbu, informēja asociācijas vadītāja Inga Antāne.    

Ziņu lente
0