Latvijas Saeima apstiprinājusi "atraitņu pensiju" izmaksu

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas pensionāri
Latvijas pensionāri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atraitnis vēl gadu varēs saņemt pabalstu 50% apmērā no viņsaulē aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi Valsts pensiju likuma grozījumus, kuri paredz gada laikā izmaksāt mirušu pensionāru dzīvesbiedriem pabalstu 50% apmērā no viņu pensijas. Grozījumi paredze arī bēru pabalstu, vēsta rus.tvnet.lv.

Par grozījumiem galīgajā lasījumā vienbalsīgi nobalsoja 80 deputāti.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Dāvana no viņpasaules: ierosināts izsniegt pabalstus mirušo pensionāru dzīvesbiedriem

Iepriekš darba grupa izskatīja ierosinājumus grozījumu jautājumā un atbalstīja divus no tiem: par pabalstiem mirušo pensionāru dzīvesbiedriem un par piemaksu palielināšanu par darba stāžu arī tiem, kuri aizgājuši pensijā 1996. gadā.

No 2018. gada 1. jūlija sociālās apdrošinašanas piemaksas par vienu gadu sastādīs 1,5 eiro tiem, kuru vecuma pensija aprēķināta līdz 1995. gada beigām, un tiem, kam invaliditātes pensija bija aprēķināta un pensijas vecums sasniegts pirms 1995. gada nogales.

Grozījumi paredz arī bēru pabalstu mirušā pensijas dubultā apmērā. Šis pabalsts neietver piemaksas par stāžu līdz 1996. gadam, jo tās nav pensijas elements, taču plānots iekļaut likumā grozījumus, kuri paredz šo piemaksu iekļaušanu bēru pabalstā.

Piemaksu palielināšanai 2018. gadā būs nepieciešami papildu līdzekļi 1,03 miljonu eiro apmērā, 2019. gadā — 2,05 milj. eiro, bet bēru pabalsta palielināšanai 2019. gadā — 1,8 miljoni eiro.

Mirušo pensionāru dzīvesbiedriem paredzēto pabalstu izmaksai nepieciešamais finansējums — aptuveni 8 miljoni eiro gadā.

Sevietes - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija atvainojusies par pārlieku lielo pensiju

Grozījumus par tā saucamajām atraitņu pensijām iesniedza Sociālo lietu komisija.

Komisijas loceklis Andrejs Klementjevs paskaidroja, ka šīs kategorijas personas visvairāk cieš no pārmaiņām dzīvē, ja ģimenē notiek nelaime. Viņi atrodas lielākā riska zonā, un ir skaidrs, ja bijusi ģimene, ienākumi salīdzinājumā ar citām personām, bijuši augstāki. Pēc viņa domām, nepieciešams laiks, lai samaksātu komunālos maksājumus, lai iegūtu mantošanas tiesības, lai restrukturizētu savus izdevumus un ienākumus.

Deputāts piebilda, ka pašlaik Latvija un Bulgārija ir vienīgās valstis Eiropā, kurās šāds pabalsts nav paredzēts.    

Ziņu lente
0