Kučinskis: vēl vienas bankas slēgšana Latvijā nekļūs par pārsteigumu

© Банк ЛатвииEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis paziņojis, ka varas iestādes uzmanīgi seko līdzi situācijai banku jomā, un, ja pamanīs "kaut ko negodīgu", būs gatavas slēgt vēl vienu banku.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Sekojot ABLV, Latvijā tuvākajā laikā varētu tikt slēgta vēl viena banka, neizslēdz valsts premjerministrs Māris Kučinskis, vēsta TVNet.

Atgādināsim, ka Finanšu sektora attīstības padomes sēdē 21. martā tika pieņemts lēmums par visu tukšo kompāniju apkalpošanu Latvijas bankās, sākot ar pavasari. Tiem, kuri jau ir klienti, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai. Izskatīt šo jautājumu valdībā plānots 3. aprīlī, Saeimā — 8. aprīlī.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Bankas ABLV stāsts varētu atkārtoties Igaunijā

Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%. Viņiem deva divas nedēļas tam, lai sniegtu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai savus jaunos darba biznesa plānus nākotnei.

Šo lēmumu pieņemšanu veicināja ABLV Bank skandāls, kuru amerikāņu Finanšu ministrijas struktūra FinCen apsūdzēja naudas atmazgāšanā un Latvijas ierēdņu uzpirkšanā.

Taču līdz ar ABLV Bank slēgšanu amerikāņu puses pretenzijas varētu nebeigties, apgalvo TVNet.

"Iespējams, ka ASV partneru izpratnē ātra banku sektoru sakārtošana nozīmē vēl vienas vai pat vairāku banku darbību apturēšana. Un tas no Latvijas tiek sagaidīts pašā tuvākajā laikā. Pretējā gadījumā mēs varētu saņemt jaunu kritisku ziņojumu no ASV Finanšu ministrijas, kas būtiski iedragātu ne tikai banku sektoru, bet visu valsts ekonomiku," teikts rakstā.

Saskaņā ar telekanāla datiem, vēl viena Latvijas banka, kura aktīvi sadarbojas ar nerezidentiem, saskarusies ar noguldījumu aizplūšanu, samazina štatu, atlaisto skaits jau ir trīs ciparu skaitlis.

Евро - Sputnik Latvija
Čaulas uzņēmumi Latvijas bankās pārsvarā reģistrēti Lielbritānijā

Pēc Māra Kučinska sacītā, vēl vienas bankas slēgšana nebūtu kļuvusi par brīnumu varas iestādēm.

"Droši vien, ka nē. Es domāju, ka tas nevarētu būt pārsteigums, jo viens, protams, ir pateikt, ka mēs saprotam situāciju, mēs to darīsim. Otrs ir monitorings, skrīnings katru dienu, kas īsti notiek. Un pie pirmās iespējas, ja kaut kur tomēr parādās atkal un mēs zinām, ka ir negodprātīgi gadījumi, es domāju, ka par to nebūtu jābrīnās. Es pieļauju šādus gadījumus, ja tas būs nepieciešams," paziņoja premjerministrs.    

Ziņu lente
0