"Ko viņi pīpē": latviešus sadusmoja 1 700 eiro liela pensija

© Pixabay / bstruppПожилые мужчины на отдыхе
Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensija 1 700 eiro apmērā – kādēļ informācijas attēls ar jauno nodokļu aprēķinu sadusmoja Latvijas iedzīvotājus?

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Finanšu ministrijas mājas lapā parādījās informatīvs attēls, kurš skaidro kā jaunajā gadā tiks sadalīti nodokļi pensionāriem. Taču latviešus sadusmoja, ka aprēķiniem tika paņemts pensijas apmērs, ko valstī saņem vien daži, — 1 700 eiro.

Sociālo tīklu lietotāji sāka paust savu neapmierinātību ne tikai zem Finanšu ministrijas publikācijas Twitter un Facebook, bet arī izplatīt attēlu kā feļetonu.

"Klau, Finanšu ministrija, kuras valsts iedzīvotājiem jūs šo skaidrojiet? Neticas, ka tikai dažiem turīgiem pensionāriem jūs izvēršat informatīvo kampaņu!" — uzrakstīja lietotājs ar segvārdu Uzvārds.

"Vienkārši kļūda ieviesusies — viena nullīte par daudz. Finanšu ministrijai jau tūkstotis šurp vai turp neko lielu nemaina," — ironizē lietotājs 5eris.

"Skaidri un gaiši parāda, ka izvērš aptuveni 5% no visiem pensionāriem. Nesaprotu, kam tērēt naudu šādām kampaņām, ja kampaņa ir maldinoša?" — izbrīnījās Andris.

Arī Facebook lietotāji nepalika stāvam malā un novērtēja Latvijas Finanšu ministrijas "humoru".

"Labs piemērs! Manai mammai pensija zem pensionāra neapliekamā minimuma, kaut visu dzīvi kārtīgi strādājusi! Šī jau ir ņirgāšanās!..laikam apskatījušies kā izskatīsies viņu pensijas!" — atzīmēja Jana Šteimane.

"Nopietni? Mans dievs, ko viņi tur pīpē? Man radiem pensija 300 eur, un dažiem 600 — tie uzskata, ka laimējies, ka 600 ir liela…. Kas tas par murgu 1700? Vienkārši gribās aiziet un sadot tiem šmurguļiem pa purnu…johaidī! Ņirgāšanās!" — pauda sašutumu Signe Krišjāne.

Atzīmēsim, ka Latvijā pensiju ik mēnesi vidēji saņem 457 270 cilvēki. Pērn vidējā vecuma pensija sastādīja 296,15 eiro. Jūnijā vislielāko procentu, jeb 53% pensiju, veidoja 200-300 eiro. Pensiju 300-500 eiro apmērā saņēma 27,4% cilvēku, 12,2% saņēma mazāk nekā 200 eiro, savukārt 7,3% iedzīvotāju saņem pensiju, kura pārsniedz 500 eiro. Pensiju, kas ir lielāka par 1500 eiro mēnesī, pērnā gada jūnijā saņēma vien 1 680 cilvēki, savukārt visvairāk, jeb 41 768 cilvēki saņēma pensiju 250-260 eiro apmērā.

Finanšu ministrija savā Facebook lapā vakar centās izskaidrot, kādēļ piemēram tika izvēlētas tieši šādas pensijas (izņemot 1 700 eiro, bija vēl arī attēls ar pensijas aprēķinu 400 eiro apmērā).

 

"Šādas divas pensijas izvēlētas, lai salīdzinātu, kā abos gadījumos mainīsies pensija, ko saņem "uz rokas". Ar 2018. gada 1. janvāri pensijas ienākumam taksācijas gada laikā katru mēnesi tiks piemērota progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme. Tas nozīmē, ka tie, kuri saņem mazāk, maksās arī mazākus nodokļus, bet tie, kas ir turīgāki, maksās vairāk. Tas nozīmē, ka tie, kuri saņem mazāk, maksās arī mazākus nodokļus, bet tie, kas ir turīgāki, maksās vairāk. Mēneša ienākumam līdz 1667 eiro piemēros 20% likmi, bet mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro piemēros 23% likmi. Ja pensija nepārsniedz 1667 eiro mēnesī, tai (pēc pensionāra neapliekamā minimuma piemērošanas) mēnesī tiks piemērota 20% likme."

Taču šī atbilde, izskatās, daudzus neapmierināja: zem Finanšu ministrijas paskaidrojuma jau parādījušies jauni komentāri, kuri aicina pārtraukt ņirgāšanos par tautu.

Ziņu lente
0