Latviešus aicina mainīt profesiju

© Sputnik / Sergey MelkonovСварка
Сварка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vislielākais pieprasījums ir īsajām apmācības programmām informāciju un komunikāciju tehnoloģijās, kas nemaksā vairāk par 35 eiro.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Pagājušajā nedēļā Latvijas tehnikumos notika pirmās kvalifikācijas paaugstināšanas vai profesijas maiņas programmas nodarbības. Valsts iztērēs projekta īstenošanai 25 miljonus eiro no ES fondiem, vēsta Latvijas Televīzijas programma "Segodņa večerom"

Kursiem var pieteikties personas, vecākas par 25 gadiem, turklāt nav obligāti jābūt bezdarbniekam – pietiek ar vēlēšanos mainīt profesiju. Kursus līdzfinansē valsts, tādēļ daļa izdevumu būs jāsedz studējošajiem. 

Īsākais — Google Analytics izmantošanas kurss, interesentiem izmaksās četrus eiro, savukārt jaunas profesijas apgūšana – apmēram 150 eiro. Nodarbības notiek vakaros un brīvdienās.

Pirmajā posmā Izglītības attīstības aģentūra saņēma vairāk nekā piecus tūkstošus pieteikumus. Vislielākais pieprasījums ir īsajām programmām, kas nemaksā vairāk par 35 eiro.

"Vispopulārākās bija informācijas un komunikāciju tehnoloģijas… Kā arī celtniecības programmas, vismazāk pieteikumu saņemts kokapstrādes jomā," — paziņoja Ingus Zitmanis, Valsts izglītības attīstības aģentūras Pieaugušo izglītības nodaļas vadītājs.

Rīgas Valsts tehnikums piedāvā 36 programmas, vairākums no kurām ir īsas — 80 stundas. Tehnikuma pārstāvis Guntars Bernāts pastāstīja, ka cilvēkiem, kuri atnākuši mācīties, ir vidējā vai vidējā profesionālā izglītība.

Piezīmes bloknotā - Sputnik Latvija
Nekad nav par vēlu: Rīga aicina apgūt jaunas profesijas

Jelgavas tehnikumā izdevies savākt trīs grupas, katrā no tām ir 12 cilvēki. Sestdienās tur apmācīs metinātājus, automehāniķus un galdniekus.

Pavasarī kvalifikācijas paaugstināšanas projektā parādīsies astoņas jaunas programmas. Latvijas iedzīvotāji varēs iegūt iemaņas ķīmijas nozarē, pārtikas produktu ražošanā un citās jomās, kur ir jūtams darba roku trūkums.

Saskaņā ar pēdējiem Eurostat datiem, kuri publicēti pagājušajā nedēļā, novembrī bezdarbs Latvijā sastādīja 8,1%, vidēji eirozonā – 8,7%, savukārt ES – 7,3%. mēneša laikā bezdarbs Latvijā samazinājies par 0,1 procentpunktu, savukārt gada laikā – par 1,3 procentpunktiem.

Ziņu lente
0