Ķīna atklāj jaunus kravas maršrutus uz Eiropu, taču Latvija palikusi malā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somija vienojusies ar Ķīnu par maršruta Kouvola – Siaņa atklāšanu projekta "Jaunais zīda ceļš" ietvaros. Plānots viens vilciens nedēļā. Latvija, kas arī meklē iespējas nopelnīt uz Ķīnas tranzīta rēķina, saņēmusi vienu vilcienu no Ķīnas gada laikā.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik. Somija iesaistījusies cīņā par vietu projektā "Jaunais zīda ceļš" — 10. novembrī no Kouvolas pilsētas Somijā izgāja vilciens ar 41 konteineru uz Siaņu Ķīnā. Plānots, ka maršrutā kursēs vismaz viens vilciens nedēļā, informē Baltic Course.

Kouvola atrodas aptuveni 100 km attālumā no Krievijas robežas. Tas ir viens no galvenajiem transporta mezgliem Somijā.

Konteineru vilciens no Ķīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija cīnās par Ķīnas tranzītu: pirmo vilcienu gaidījām gadu

Maršruts ved cauri Krievijas un Kazahstānas teritorijai.

Konteineros tiek pārvesta Somijas uzņēmumu produkcija: koksne, iekārtas, darba apģērbi un kuģubūvē nepieciešami komponenti. Atpakaļ uz Somiju vilciens dosies 29. novembrī. Pagaidām netiek ziņots, kādas kravas tiks nosūtītas uz Somiju.

Jaunais maršruts paver plašas iespējas Ziemeļeiropas valstīm, uzskata AS "Russkaja konteinernaja kompanija" (RKK) analītiķi. Somija cer, ka regulāra dzelzceļa satiksme ievērojami samazinās Ķīnas kravu piegādes termiņus. Plānots, ka 9110 km garo maršrutu kravas sastāvs pārvarēs 17 dienu laikā – gandrīz divkārt ātrāk salīdzinājumā ar jūras maršrutu, kas aizņem 30 dienas.

Maršruts var piesaistīt ne tikai Somijas un Skandināvijas kompānijas, bet arī uzņēmumus no citām Eiropas valstīm. Kouvolas varasiestādes jau ir parakstījušas sadarbības līgumu ar Krievijas un ĶTR uzņēmumiem.

Fakts, ka Somijā, Krievijā un Kazahstānā ir viens dzelzceļa sliežu standarts, nozīmē, ka konteinerus nāksies pārkraut tikai vienu reizi – Horgosa sausajā ostā pie Kazahstānas un Ķīnas robežas.

"Līdz ar to priekšrocība no pārvadājumu ātruma viedokļa ir vērā ņemama, tas var palīdzēt uzņēmumiem samazināt rezervju līmeni un glabāšanai nepieciešamos izdevumus, kā arī uzlabot tehnoloģiskiem, modes, pārtikas, projektu, sezonas un tamlīdzīgiem produktiem paredzētās produkcijas kvalitāti un rentabilitāti," – secināja RKK ģenerāldirektors Ivans Grišagins.

ĶTR atklāj maršrutus uz Eiropu, taču tie ved garām Latvijai

Starptautisko pārvadājumu projekta Ķīna – Eiropa ietvaros kopš 2011. gada atklāti 57 maršruti, kas savieno 365 pilsētas Ķīnā ar 34 pilsētām 12 ES valstīs. Patlaban gandrīz visi maršruti ved cauri Polijai un Baltkrievijai, kā arī Vācijai. Šo maršrutu dēvē par tirdznieciski ekonomiskās sadarbības "zelta koridoru".

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Baltkrievija apsolīja Latvijai neatņemt visu savu tranzītu

Patlaban šis maršruts jau ir pārslogots, taču Ķīnas kravu pārvadātāji joprojām dod priekšroku tam. Piemēram, 20. novembrī tika atklāts jauns maršruts no Ičanas pilsētas Ķīnā līdz Hamburgai Vācijā. Vilciens izbrauca no Hubejas provinces ar svaigu augļu, medicīniskās marles, iesaiņošanas materiāla un citu preču kravu. Vācijā tas ieradīsies 17 dienu laikā.

Šajā pašā maršrutā – cauri Baltkrievijai un Polijai – uzņēmums Gefco ("Krievijas dzelzceļu" meitasuzņēmums) organizēja konteineru vilciena pirmo reisu no Ķīnas uz Franciju. Vilciens piegādāja grupas PSA (Peugeot Citroën Automobiles, autobūves koncerns) vajadzībām 40 pēdu konteinerus.

Arī Latvija un citas Baltijas valstis cer kļūt par Jaunā zīda ceļa daļu, taču līdz šim cauri Latvijai izbraucis tikai viens konteineru vilciens no Ķīnas. Konteineru vilciena maršruts Urumči-Altinkola-Rīga-Roterdama tika organizēts, pateicoties Ķīnas, Kazahstānas, Krievijas un Latvijas dzelzceļu sadarbībai.

Ziņu lente
0