Visi sūtījumi no trešajām valstīm tiks aplikti ar nodokli

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Internetā pasūtītās preces par summu līdz 22 eiro, sākot ar 2021. gadu, tiks apliktas ar nodokli.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Omniva muitas un pasta pakalpojumu nodaļas vadītājs Eduards Sauls pastāstīja Sputnik Igaunija, kādas preces tiks apliktas ar nodokļiem, kad tiks pieņemts jaunais likums par pasta sūtījumiem, kuru vērtība nepārsniedz 22 eiro.

- Vai tiešām tuvākajā laikā tiks pieņemts likums par nodokli no ārvalstīm ievestām precēm kuru vērtība nepārsniedz 22 eiro?

Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Interneta veikali ieviesīs nodokli nelielas vērtības precēm

— Eiropas Savienība plāno ieviest nodokli no pirmā centa. Tas saistīts ar to, ka Eiropas Savienība tērē miljardiem eiro tāpēc, ka visās valstīs darbojas dažādi atvieglojumi, un parasti tie ir 22 eiro. Jau klīda baumas, ka šis nolikums reiz tiks atcelts, taču tad būs pilnīgi jāmaina deklarēšanas un nodokļu iekasēšanas sistēma. Ar esošo sistēmu nebūs iespējams iekasēt nodokli, ja tas sastādīs tikai 1-2 eirocentus. Vispirms jāievieš jauni noteikumi par to, kādas summas tiek deklarētas, kas iekasē nodokli un pārskaita to valstij. Cik zinu, šis projekts tiks izstrādāts līdz 2021. gadam.

- Kad likums stāsies spēkā, tas joprojām būs attiecināms tikai uz trešajām valstīm?

— Jā, šīs likums nebūs attiecināms uz Eiropas Savienības valstīm. Tas būs piemērojams tikai trešajām valstīm. Visvairāk preču pie mums nāk no Ķīnas.

- Kādas vēl iemaksas jāveic līdztekus nodoklim?

Банковская карта - Sputnik Latvija
Iepirkšanās internetā: kā nekļūt par krāpnieku upuri

— Pašlaik saskaņā ar likumu, pasūtījums nav apliekams ar nodokli, ja summa ir mazāka par 22 eiro. Ja komercpiegāžu gadījumos sūtījuma vērtība pārsniedz šo summu, vai sūtījuma vērtība starp privātām personām pārsniedz 45 eiro, šajā gadījumā ir jāmaksā apgrozījuma nodoklis. Summai tiek pievienota muitas nodeva, ja satura vērtība pārsniedz 150 eiro.

- Ja sūtījums nosūtīts no privātpersonas, piemēram, radinieka, kāda satura vērtība ir jānorāda?

— Pasta sūtījumiem starp privātām personām satura vērtību nosaka nosūtītājs. Taču, ja mūsu muitniekiem rodas šaubas par norādīto summu, nāksies maksāt nodokli. Piemēram, sūtījuma saturs novērtēts par summu mazāk nekā 45 eiro, bet patiesībā tur ir vērtīgs dators vai mobilais telefons, tad nodokļa summa tiks aprēķināta no preces tirgus vērtības. Tāpat, ja muitas departamentam būs pamats uzskatīt, ka biežiem pasta sūtījumiem starp privātām personām ir komerciāls raksturs, tas ir tiesīgs pieprasīt samaksāt nodokļus.

Importa nodevu veido muitas nodeva un apgrozījuma nodoklis. Neatkarīgi no sūtījuma satura vērtības jebkurā gadījumā būs jāmaksā nodoklis par alkoholu, tabakas izstrādājumiem un parfimēriju.

Ziņu lente
0