Mediji: Latvijā sākusies bankrotu epidēmija

© Pixabay / ChronomarchieПустой кошелек
Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz katru "jaundzimušo" ir pusotra oficiāli "likvidēta" kompānija, liecina statistika.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Šī gada 10 mēnešos Latvijā bankrotējis rekordliels kompāniju skaits – par likvidāciju paziņojuši vairāk nekā 13 tūkstoši uzņēmumu. Kā raksta Dienas Bizness, epidēmijas iemesli ir jāmeklē nevis ekonomiskajā, bet gan juridiskajā jomā.

Grafiki - Sputnik Latvija
"Lursoft": Pērn Latvijas lielākajās pilsētās sarucis no jauna reģistrēto uzņēmumu skaits

Saskaņā ar SIA Lursoft informāciju, Uzņēmumu reģistra apkopotie dati liecina, ka šogad 10 mēnešu laikā jau likvidētas 13 208 kompānijas, kas ir par 1 tūkstoti vairāk, nekā 2016. gadā. Ar vidējo likvidācijas tempu 1,1 tūkstotis uzņēmumu mēnesī kopējais bankrotu skaits 2017. gadā pārsniegs 15 tūkstošu atzīmi. Turklāt pirmo reizi reģistrēto uzņēmumu skaits šī gada desmit mēnešu laikā sastādījis 8 550, kas nozīmē – viens "jaundzimušais" uz 1,5 oficiāli "likvidētajiem". 

Izdevuma aptaujātie eksperti uzskata, ka uzņēmumu skaita samazināšanos saistīta ar neaktīvo kompāniju likvidēšanu, ko veicinājis nodoklis 50 eiro apmērā. Nestrādājošo kompāniju īpašnieki, samaksājot šo nodokli, devās uz Uzņēmumu reģistru un iesniedza likvidēšanas iesniegumu.

Turklāt valstī ievērojami samazinājusies pirktspēja, it sevišķi ārpus Rīgas un Rīgas reģiona robežām. Nebūt ne pēdējo lomu nospēlēja arī tirgus apjoma krišanās patērētāju samazināšanās dēļ. Tā rezultātā palielinās konkurence, un kompānijas slēdzas, nespējot izturēt tirgus cīņu. Savukārt, tas, kurš pārdzīvojis konkurenta aiziešanu, nevar būt pārliecināts par rītdienu, jo potenciālo pircēju skaits samazinās, un perspektīvā šis process turpināsies.

Latgales karogs - Sputnik Latvija
Latgale vilina Krievijas biznesu ar nodokļu atlaidēm

Kā atzīmē bijušais Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas vadītājs Andris Lasmanis, iegūtie dati raisa daudz jautājumu, uz kuriem nav precīzu atbilžu. Pēc viņa domām, viens no notiekošā iemesliem slēpjas demogrāfijā.

jau rakstīja Sputnik Latvija, saskaņā ar CSP datiem, kopš 2010. gada Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 170 tūkstošiem cilvēku. Latvijas depopulācijas process turpinās, 2017. gada 1. janvārī republikas iedzīvotāju skaits sastādīja 1 miljonu 950 tūkstošus cilvēku.

Ziņu lente
0